Klaus Iohannis participă la summitul Consiliului Europei de la Reykjavik, Islanda
La finalul reuniunii din Islanda va fi anunțată și înființarea registrului internațional al daunelor cauzate de agresiunea Federații Ruse împotriva Ucrainei.
Articol de Alina Stănuţă, 16 Mai 2023, 07:44
46 de şefi de stat şi de guvern europeni se reunesc timp de două zile în Islanda, în sprijinul Ucrainei şi al valorilor democratice.
Summitul Consiliului Europei de la Reykjavik este doar al patrulea în istoria de peste 74 de ani a organizației.
Adesea subestimat ca importanță, Consiliul Europei este un gardian constant în apărarea drepturilor omului, inclusiv prin tribunalul său de la Strasbourg.
Este, de altfel, și organizația care i-a suspendat Rusiei calitatea de membru imediat după invadarea Ucrainei.
Reuniunea de la Reykjavik, Islanda, care este organizată sub mottoul "Uniți în jurul valorilor noastre, uniți pentru Europa", va sublinia rolul Consiliului Europei în actualul context geopolitic, marcat de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.
Pentru România, participarea la summit-ul de la Reykjavik are o semnificație aparte, pentru că anul acesta se împlinesc 30 de ani de când țara noastră s-a alăturat acestui for internațional ca stat membru cu drepturi depline.
Astăzi, în prima zi a summit-ului, președintele Klaus Iohannis va coprezida, alături de premierul din Luxemburg, Xavier Bettel, masa rotundă cu tema "Protejarea democrației în vremuri de încercare. Riscuri, reziliență și reangajare" și va participa la reuniunea de lucru "Uniți pentru Ucraina".
Mâine, la finalul reuniunii, este așteptată adoptarea unei declarații care reconfirmă rolul, în mod special, al Consiliului Europei în arhitectura europeană și internațională.
Trebuie reamintit aici că acest for, Consiliul Europei, a fost printre primele instituții internaționale care a reacționat concret prin excluderea Federației Ruse din rândul statelor membre, după ce a început agresiunea militară împotriva Ucrainei.
La finalul reuniunii din Islanda va fi anunțată și înființarea registrului internațional al daunelor cauzate de agresiunea Federații Ruse împotriva Ucrainei, la care România va participa ca stat fondator.
În acest registru, toți cei care au suferit daune și prejudicii din cauza invaziei se pot înregistra și ulterior să recupereze prejudiciile, dar vor fi căutate și modalități prin care cei care au comis infracțiuni în Ucraina să răspundă pentru acțiunile lor.