Kim Jong-un, liderul enigmatic al Coreei de Nord
Coreea de Nord l-a desemnat luni pe Kim Jong-un, al cărui chip de adult nu fusese cunoscut până acum un an, drept "marele succesor" al tatălui său, la câteva minute după anunţul privind moartea lui Kim Jong-il.
Articol de Răzvan Stancu, 19 Decembrie 2011, 11:21
Enigmaticul Kim Jong-un, cel mai tânăr dintre fiii fostului lider nord-coreean Kim Jong-il, ajunge la conducerea singurei dinastii comuniste din lume, dotată cu arma nucleară, informează AFP.
Kim Jong-un este al treilea membru al dinastiei care conduce Coreea de Nord după bunicul său Kim Sung-il şi tatăl său Kim Jong-il.
Luni, un tânăr în vârstă de cel mult 30 de ani, a cărui imagine de adult nu era cunoscută de nimeni până acum un an, a fost desemnat să asigure succesiunea tatălui său, la câteva minute după anunţul decesului acestuia.
"Toţi membrii Partidului, militarii şi publicul trebuie să respecte fidel autoritatea camaradului Kim Jong-un şi să protejeze şi să consolideze frontul unit al partidului, armatei şi publicului", a cerut agenţia oficială nord-coreeană KCNA.
Restul lumii ştie foarte puţine despre cel mai tânăr dintre fiii lui Kim Jong-il.
Pentru prima dată în septembrie 2010, Phenianul a publicat imagini recente ale tânărului, realizate alături de tatăl său, în compania altor demnitari.
Cu puţin înainte, în pofida vârstei sale, Kim Jong-un a fost numit general cu patru stele.
Conform serviciilor de informaţii sud-coreene, tânărul care ar fi fost născut de cea de-a treia soţie a lui Kim Jong-il, o dansatoare de origine japoneză decedată din cauza cancerului, a fost format în instituţii elveţiene, unde a devenit un mare amator de baschet.
Kenji Fujimoto, bucătar şef japonez mult timp în serviciul lui Kim Jong-il la Phenian, l-a descris ca "făcut din acelaşi aluat ca tatăl său, exact portretul său, în ceea ce priveşte faţa, corpolenţa şi personalitatea".
Aceste elemente l-ar fi făcut preferatul tatălui său, în defavoarea fraţilor săi mai mari Kim Jong-nam şi Kim Jong-chul.
Foto: Cei trei membrii ai dinastiei care conduce din 1948 Coreea de Nord: Kim Sung-il(stânga), Kim Jong-il(centru) şi Kim Jong-un(dreapta). Sursa: Reuters.
Kim Jong-un nu era citat iniţial de analişti ca fiind cel mai bine plasat în ordinea succesiunii, fratele său cel mai mare Kim Jong-nam fiind considerat mult timp favorit.
Dar acesta ar fi pierdut favorurile tatălui său după expulzarea sa din Japonia, unde a încercat să pătrundă cu un paşaport fals, în 2001.
"Jong-un este cunoscut ca având potenţial pentru a deveni un lider puternic, intransigent. El are personalitatea pentru a asuma responsabilităţi", a apreciat anul trecut Cheong Seong-Chang, specialist pe tema Coreei de Nord la centrul de reflexie Sejong din Seul.
Potrivit unor surse, Kim Jong-il a obţinut sprijinul Beijingului pentru desemnarea fiului său, precum şi garanţii privind supravieţuirea regimului în timpul unei eventuale faze de succesiune.
În septembrie, Kim Jong-un a avut o rară apariţie publică alături de tatăl său, cu ocazia unui marş militar marcând a 63-a aniversare a regimului comunist, potrivit presei oficiale.
Televiziunea nord-coreeană i-a arătat pe cei doi aplaudând de la o tribună de onoare la trecerea unităţilor motorizate, în piaţa mare care poartă numele fondatorului Republicii Populare Democratice Coreea (RPDC), Kim Il-sung, tatăl lui Kim Jong-il şi bunicul noului lider.
Bunicul lui Kim Jong-un, Kim Sung-il, a fost fondatorul Coreei de Nord din 1948 şi singurul preşedinte al ţării.
După moartea lui Kim Sung-il din 1994, acesta nu a fost înlocuit fiind considerat "preşedinte etern".
Deşi funcţia de preşedinte este deţinută în mod simbolic de Kim Sung-il, până în decembrie 2011, şeful de facto al statului a fost Kim Jong-il, care a fost secretar general al Partidului Muncitoresc din Coreea şi preşedinte al Comisiei Naţionale de Apărare din Coreea de Nord.