Kim Jong Un ar dori negocieri cu SUA privind abandonarea armelor nucleare
"Progrese posibile în discuţiile cu Coreea de Nord" - a scris Donald Trump pe Twitter, după anunţul privind organizarea unui summit intercoreean la sfârşitul lunii aprilie
07 Martie 2018, 01:15
Preşedintele Trump a reacţionat cu un optimism reţinut la informaţiile primite de la Seul potrivit cărora liderul nord-coreean Kim Jon Un ar dori să înceapă negocieri cu SUA privind abandonarea armelor sale nucleare şi că a suspendat toate testele nucleare şi cu rachete, în timp ce Phenianul ar fi angajat în convorbiri.
Liderul american a salutat pe Twitter ultimele dezvoltări drept un posibil progres cu Nordul:"Pentru prima dată în mulţi ani s-a făcut un efort serios de către toate părţile implicate. Lumea se uită şi aşteaptă. Poate fi o fală speranţă, dar SUA sunt gata să meargă viguros în oricare dintre cele două direcţii".
În timpul vizitei de două zile la Phenian a unor înalţi emisari sud-coreeni, care s-a încheiat ieri, cele două Corei au convenit de asemenea un summit Kim-Moon, care ar urma să aibă loc în luna aprilie, la frontiera dintre cele două Corei.
Cabientul preşedintelui sud-coreean Moon Jae-in arată într-o declaraţie că partea nord-coreeană şi-a declarat clar voinţa de a denucleariza şi că a făcut clar faptul că nu ar avea niciun motiv să îşi menţină armele nucleare dacă ameninţarea militară adusă Nordului este eliminată iar securitatea sa este garantată.
Dacă informaţiile vor fi confirmate de Coreea de Nord, ar fi pentru prima dată când Kim Jong Un ar semnala faptul că guvernul nord-coreean este gata să discute abandonarea armelor nucleare în schimbul obţinerii de garanţii de securitate din partea SUA. Până acum Phenianul a declarat că armele sale nucleare nu sunt negociabile.
Declaraţia administraţiei de la Seul arată că cele două Corei vor începe discuţiile la nivel de lucru pentru pregătirea summitului cu Phenianul. Înaintea summitului Kim-Moon, cele două Corei vor instala o linie de comunicaţie prin care cei doi lideri vor putea vorbi direct la telefon.
Emisarii sud-coreeni, care au revenit din vizita în Coreea de Nord, sunt aşteptaţi săptămâna aceasta la Washington pentru a informa administraţia Trump asupra discuţiilor cu preşedintele nord-coreean Kim. Liderul nord-coreean a fost neaşteptat de flexibil. Oficialii sud-coreeni se aşteptau ca acesta să insiste ca SUA şi Coreea de Sud să îşi anuleze exerciţiile militare comune anuale, care au fost amânate până după încheierea Jocurilor Olimpice de Iarnă. Kim Jong Un, în schimb, a spus că ar înţelege de ce exerciţiile comune ar fi reluate în aprilie la aceeaşi scară ca înainte, dar se aşteaptă să fie reajustate dacă situaţia de pe Peninsula Coreeană se va stabiliza în viitor. Emisarul sud-coreean a mai arătat că are mai multe mesaje de la Kim Jong Un pentru administraţia Trump, pe care însă nu le poate releva public.
Pentru preşedintele Trump, deschiderea Coreei de Nord pune în mişcare o fază solicitantă în care Washingtonul va trebui să îşi flexeze aşa numiţii "Muşchi diplomatici", după o lungă perioadă în care Casa Albă s-a bazat pe presiunea economică, sprijinită de ameninţări cu folosirea forţei militare.