Jurnaliștii din Italia, solidari cu poporul francez
Jurnaliștii italieni, dar si cei straini, corespondenți ai unor importante instituții de presă, s-au strâns pentru mai bine de două ore în fața Ambasadei Franței de la Roma.
Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 09 Ianuarie 2015, 08:20
Jurnaliștii din Italia au ieșit în stradă în semn de solidaritate cu poporul francez
Jurnaliștii italieni, dar si cei straini - corespondenți de la importante ziare și televiziuni din toată lumea care transmit din Italia - s-au strâns pentru mai bine de două ore în fața Ambasadei Franței de la Roma în semn de solidaritate față de colegii lor francezi.
Nu s-a scandat nimic.
Au fost doar pancarde, lumânări și făclii aprinse. S-au alăturat acestei manifestări reprezentanti ai asociațiilor non guvernamentale, ai imigranților din capitala italiană, ai sindicatelor și chiar autoritățile și primarii unor orașe din Italia, chiar și din insulele Sicilia și Sardinia.
”Sunt aici pentru a mă reprezenta pe mine, dar și pentru toți jurnaliștii care se simt obligați și vor să apere libertatea” a declarat pentru Radio România Actualităși, Alfredo Tesio, jurnalist – corespondent - DR Danemarca.
”Am venit la această manifestație ca francez și ziarist, la apelul Asociatiei jurnaliștilor străini din Italia și ca rezident în această țară pentru a-mi exprima solidaritatea față de victimele acestui atentat care a impresionat întreaga lume, fiind un atentat sângeros, asa cum nu s-a mai întâmplat în Franța din perioada O.A.S. și a războiului din Algeria, fiind o acțiune incredibilă faptul că se poate gândi să se atenteze la libertatea presei” a declarat pentru RRA - Richard Heuze, jurnalist – corespondent al cotidianului francez ”Le Figaro” în Italia.
”Spunea dl. Chab, directorul lui Charlie Hebdo, care a fost ucis și el în acest atentat, că nimeni, niciodată, nu a fost decapitat cu un creion și de fapt libertatea presei, care nu este violentă, ci pacifică, chiar dacă nu este mereu reverențioasă, ca în cazul Charlie Hebdo, reprezintă totuși un fapt pozitiv pentru democrație. Am văzut multi ziariști, dar și persoane comune, manifestând în piețe din toată lumea, exprimându-și dezaprobarea față de acest act, iar acesta este ceva frumos, un fel de revanșă împotriva terorismului. Pe atentatori nu trebuie să-i considerăm ca pe niște descendenți ai Profetului Mahomed, ci că sunt pur și simplu niște criminali teroriști și ca atare trebuie să fie urmăriți, aduși în fața justiției și condamnați. Nu trebuie să avem indulgență față de acești fanatici și față de actele lor, care se nasc în cele mai întunecate colțuri ale societății, la periferia acesteia. Trebuie să acceptam diferențele religioase ca și pe cele sociale dintre noi și să înțelegem că societatea este structurată pe principiul diversității și al libertății de opinie și că nu se poate atenta la acest principiu fundamental al democrației” a mai spus pentru RRA, Richard Heuze de la cotidianul ”La Figaro”.
Printre jurnaliști s-a aflat și Khalid Chaoucki, deputat al Partidului Democrat, originar din Maroc. ”Am venit aici în semn de solidaritate față de poporul francez pentru a condamna acest atentat al întregii Europe și pentru a spune că trebuie impreună cu musulmanii - care au venit și astăzi aici - să condamnăm asfel de acte, deoarece trebuie să precizam că terorismul nu are o anumită religie” a declarat pentru RRA deputatul Khalid Chaoucki.