Jurnalismul, "una dintre cele mai periculoase meserii"
În 2013, 52 de jurnalişti au fost ucişi, cei mai mulţi în Siria, şi 211 au fost închişi, arată un raport al Comitetului pentru Protecţia Jurnaliştilor.
Articol de Carmen Gavrilă, 27 Decembrie 2013, 14:28
Anul 2013 a reconfirmat faptul că jurnalismul este una dintre cele mai periculoase meserii: 52 de jurnalişti au fost ucişi, cei mai mulţi în Siria, şi 211 au fost închişi.
Turcia, de altfel, s-a plasat în acest an pe primul loc în lume în ce priveşte numărul de jurnalişti închişi.
Un raport al Comitetului pentru Protecţia Jurnaliştilor arată că numărul jurnaliştilor ucişi a scăzut, în 2013, la 52 de la 73 în 2012.
Măcinate de un război civil violent, soldat cu 126.000 de victime din martie 2011 până în prezent, Siria este cea mai periculoasă ţară pentru jurnalişti, pentru al doilea an consecutiv.
21 de jurnalişti au fost ucişi în această ţară în 2013, însă numărul nu conţine şi zecile de jurnalişti răpiţi, despre care se crede că ar fi deţinuţi de grupurile armate din opoziţie.
În Siria, aproximativ 30 de jurnalişti străini erau daţi dispăruţi la sfârşitul lui 2013, potrivit aceluiaşi raport.
Alţi şase jurnalişti au fost ucişi în Egipt, cinci în Pakistan, patru în Somalia, trei în Brazilia, trei în Irak şi alţi doi în Mali şi în Rusia.
În toată lumea, numărul jurnaliştilor trimişi la închisoare a scăzut puţin la 211 de la 232 în 2012.
Turcia, Iran şi China au mai mult de jumătate din cei 211 jurnalişti încarceraţi în lume.
Îngrijorător pentru Turcia este că pentru al doilea an consecutiv, e ţara cu cei mai mulţi jurnalişti închişi.
De asemenea, Comitetul pentru Protecţia Jurnaliştilor a constatat o creştere a numărului jurnaliştilor încarceraţi în Etiopia, Bahrein şi Somalia.
Organizaţia neguvernamentală a transmis scrisori oficiale fiecărei ţări, care a închis jurnalişti şi a depus eforturi susţinute în ultimul an pentru eliberarea a 39 dintre ei, se arată în raport.