Julian Assange, la un pas de a fi arestat la Londra
Fondatorul WikiLeaks riscă arestul chiar dacă primeşte azil în Ecuador. Ambasada este păzită de forţele de ordine din Marea Britanie care aşteaptă ca acesta să iasă din clădire.
Articol de Ionuţ Dragu, 16 August 2012, 08:40
Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, nu are cum să părăsească Ambasada Ecuadorului la Londra fără a fi arestat, chiar dacă autorităţile de la Quito îi vor acorda azil, susţin specialişti în drept contactaţi de Reuters.
De aproape două luni, Julian Assange se află în Ambasada Ecuadorului la Londra pentru a evita extrădarea sa în Suedia într-un dosar de presupus viol.
Preşedintele ecuadorian, Rafael Correa, a anunţat luni seară că va da un răspuns cererii de azil a lui Julian Assange.
Chiar dacă fondatorul WikiLeaks va primi un răspuns favorabil la cererea sa de azil, va trebui să găsească o modalitate pentru a ajunge din centrul Londrei în America de Sud fără a trece pe teritoriul britanic.
"Nu văd cum va renunţa Marea Britanie şi îi va permite să iasă din ţară", a declarat Rebecca Niblock, specialistă în extrădare la firma londoneză de avocatură Kingsley Napley.
"Cred că în viziunea autorităţilor britanice obligaţiile din cadrul sistemului european de extrădare au prioritate faţă de orice relaţii diplomatice cu Ecuadorul", a adăugat Kingsley Napley.
Julian Assange ar putea fi protejat de arest dacă va călători într-un automobil diplomatic, însă Ambasada Ecuadorului se află la primul etaj al unei clădri care este supravegheată zi şi noapte de poliţie.
Clădirea are mai multe intrări şi o parcare privată, însă ambasada nu are o legătură internă cu niciuna din aceste facilităţi, astfel că singura cale de acces este intrarea principală, a declarat un expert în securitate intervievat de Reuters.
Chiar dacă Julian Assange va reuşi cumva să părăsească clădirea fără a fi oprit de poliţie, va trebui totuşi la un moment dat să iasă din vechiul pentru a se îmbarca într-un avion care să-l scoată din Marea Britanie, ceea ce oferă şi mai multe oportunităţi pentru arestarea sa.
Alte scenarii discutate de avocaţi presupun ascunderea lui Assange într-o valiză diplomatică, care ar fi ilegală, sau numirea sa în funcţia de diplomat al Ecuadorului pentru a-i conferi imunitate diplomatică, însă atât avocaţii, cât şi diplomaţii susţin că niciuna din cele două opţiuni nu este realistă.
Julian Assange, în vârstă de 41 de ani, este acuzat de justiţia suedeză de viol şi de agresiune sexuală.
La 19 iunie s-a refugiat în Ambasada Ecuadorului la Londra, unde a depus o cerere de azil politic.
Ecuadorul anunţă joi dacă îi acordă azil politic lui Julian Assange
Ecuadorul va anunţa joi dacă va da curs cererii de azil politic formulată de fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, potrivit şefului diplomaţiei de la Quito, Ricardo Patino.
Ecuadorul "a luat o decizie" în cazul lui Julian Assange "şi o va anunţa oficial joi la prima oră", a declarat Ricardo Patino.
Potrivit şefului diplomaţiei de la Quito, Ambasada Ecuadorului la Londra, unde s-a refugiat Julian Assange, ar putea fi luată cu asalt dacă fondatorul Wikileaks nu este remis autorităţilor britanice.
Marea Britanie a făcut cunoscut că este hotărâtă să îl extrădeze pe Julian Assange în Suedia, unde este acuzat de viol şi agresiune sexuală.
"Marea Britanie are obligaţia legală să îl extrădeze pe Assange în Suedia pentru a fi interogat în legătură cu acuzaţiile de abuz sexual şi rămânem hotărâţi să îndeplinim această obligaţie", a declarat un purtător de cuvânt al Foreign Office.