Josep Borrell: UE vorbește prea mult și acționează prea puțin
La Bruxelles are loc Consiliul miniştrilor europeni de externe.
Articol de Bogdan Isopescu, 18 Noiembrie 2024, 13:41
Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, intenţionează să propună statelor membre o discuţie despre sancţionarea Israelului, pe fondul crizei umanitare provocate în Fâşia Gaza.
Propunerea nu are însă şanse să treacă de Consiliu, pentru că statele membre sunt divizate pe acest subiect, deşi toate cer Israelului să acţioneze astfel încât să rezolve criza din enclava palestiniană.
Propunerea lui Josep Borrell se bazează pe principiile Acordului de asociere dintre Uniunea Europeană și Israel, cel care include prevederi legate de drepturile omului și de respectarea legislației internaționale, inclusiv despre dreptul umanitar internațional.
Deși toate statele condamnă ceea ce se întâmplă în Fâșia Gaza, mai puține sunt cele care sunt foarte vocale și ar vrea ca Israelul să fie sancționat în baza acestui acord, pentru că încălcă aceste principii flagrant.
Şeful diplomației europene spune că Uniunea Europeană vorbește și dezbate deja prea mult și acționează prea puțin.
Josep Borrell: Am epuizat toate cuvintele care pot descrie ceea ce se întâmplă în Orientul Mijlociu. La fel și secretarul general ONU. În Gaza au fost omorâți 44.000 de oameni. 70% sunt copii și femei. Cele multe victime sunt copii de sub nouă ani. Voi pune pe masa Consiliului o propunere care ține cont de respectarea drepturilor omului din Tratatul de asociere.
Un alt subiect este intensificarea ajutorului pentru Ucraina și acordul statelor membre pentru Kiev de a utiliza armele donate pentru a lovi ținte de teritoriul Rusiei după ce Statele Unite au permis acest lucru Kievului.
Borrell pledează pentru aceeași decizie și spune din nou, ca și în cazul Orientului Mijlociu, că Uniunea Europeană dezbate prea mult în loc să acționeze eficient pentru a ajuta Ucraina.
Un alt punct pe ordinea de zi este situația din Georgia, după alegerile câștigate de partidul de guvernământ.
Miniștrii europeni de externe ar putea aproba ca fondurile europene acordate guvernului Georgiei să fie direcționate către societatea civilă georgiană, pentru a nu ajunge în mâna unor autorități care se dovedesc apropiate de Rusia.