Joe Biden şi Xi Jinping ar urma să se întâlnească în San Francisco
Pe fondul crizei din Orientul Mijlociu, Rusia şi China şi-ar dori o modificare a echilibrului mondial în raport cu Statele Unite.
Articol de Radio România Actualităţi, 01 Noiembrie 2023, 23:32
Pe fondul crizei din Orientul Mijlociu, Rusia şi China şi-ar dori o modificare a echilibrului mondial în raport cu Statele Unite. Luna viitoare, preşedintele chinez, Xi Jinping, ar putea accepta o invitaţie din partea omologului american, Joe Biden, de a se întâlni la San Francisco, iar Casa Albă a exprimat dorinţa unei conversaţii constructive între cei doi lideri. Preşedinţia americană a precizat că Beijingul şi Washingtonul lucrează încă la detalii importante pentru a putea finaliza proiectul acestei întâlniri aflate de câteva luni în centrul unor intense negocieri diplomatice.
Reporter - Radu Dobriţoiu: După ce Rusia a invadat Ucraina, Statele Unite au căutat să izoleze Kremlinul şi să facă presiune asupra Chinei pentru a păstra distanţa de Moscova. Dar o dată cu războiul din Israel, situaţia geopolitică se poate modifica foarte mult. Statele Unite au prezentat Rusia drept "perturbator al ordinii internaţionale" în cadrul Consiliului de Securitate ONU, preşedintele Joe Biden promiţând organismului mondial că Washingtonul îşi va folosi veto-ul doar cu moderaţie. Dar în acest context, Rusia şi China în Consiliul de Securitate ONU au blocat şi vor opri orice proiect de rezoluţie propus de Washington pentru Israel şi Gaza. Avem, totodată, şi războiul din Ucraina. Invazia Rusiei în ţara vecină nu a fost condamnată de China. Din contră, conflictul din Ucraina a condus la o apropiere a Moscovei de Beijing. O altă regiune în care constatăm intersectarea dintre Rusia, China şi Statele Unite este Indo-Pacific, Marea Chinei de Sud sau Marea Japoniei, unde China şi Rusia au realizat exerciţii comune cu nave de luptă. Aceste ciocniri la nivel înalt între Statele Unite, Rusia şi China sunt determinante şi pentru viitorul situaţiei din Orientul Mijlociu. Prezente în regiune de mult timp, Statele Unite consideră că au un punct de vedere mai important decât China. Rusia susţine Iranul, care subliniază că este principala putere în regiune. China se implică diplomatic, cât şi militar, printr-o flotă importantă trimisă în Orientul Mijlociu. Statele Unite şi-au consolidat semnificativ puterea navală în Orientul Mijlociu în ultimele săptămâni cu două portavioane, nave de sprijin şi au crescut numărul aeronavelor de luptă din regiune. Statele Unite au cerut Chinei în repetate rânduri să joace un rol important în criza din Orientul Mijlociu, proporţional cu aspiraţiile sale globale. Şi au cerut să îşi folosească influenţa asupra conducătorilor religioşi ai Iranului, care susţin Hamas. Cu resurse diplomatice şi de securitate limitate în Orientul Mijlociu, China are un interes dublu în menţinerea Statelor Unite concentrat asupra crizei, susţine Jonathan Fulton, expert în cadrul Consiliului Atlantic. El a adăugat că interesul principal al Beijingului pentru Orientul Mijlociu este economic, a doua cea mai mare economie a lumii, fiind puternic dependentă de petrolul importat din regiune. Rusia pare să nu fie deranjată de criza din Orientul Mijlociu, pentru că această evoluţie distrage atenţia, cât şi suportul militar pentru Ucraina. Moscova încearcă, totodată, să recâştige anvergura diplomatică internaţională din anii'90 prin contacte directe cu Turcia, cu Iranul, dar şi cu Hamas şi Autoritatea Palestiniană. Rusia speră ca situaţia din Orientul Mijlociu să se întoarcă împotriva Statelor Unite, acelaşi interes avându-l probabil şi China. (tn1)