Joe Biden a anunţat primele nume din viitorul cabinet
Dacă va fi aprobat de Senat, Antony Blinken va fi viitorul secretar de stat al Administrației Biden, primul diplomat al Americii.
26 Noiembrie 2020, 06:56
În Statele Unite, viitorul secretar de stat Antony Blinken crede într-o Americă a valorilor și are rădăcini poloneze.
Dacă va fi aprobat de Senat, Antony Blinken va fi viitorul secretar de stat al Administrației Biden, primul diplomat al Americii.
Fostul ambasador al Statelor Unite în Polonia, expert al Consiliului Atlantic, Daniel Friedman, care a lucrat mult timp cu Tony Blinken, spune că analiza acestuia în ce privește politica externă derivă din convingerea pe care o are înrădăcinată profund, aproape în gene, că America este țara valorilor, o țară care l-a salvat pe tatăl său vitreg, Samuel Pizzer, un evreu născut în Polonia care a supraviețuit Holocaustului pentru că a întâlnit America.
După cum a arătat Tony Blinken în cuvântul de acceptare a nominalizării ieri în Wilmington Delaware.
"America a fost în mod clar ultima cea mai bună șansă a lumii.
La sfârșitul războiului, tatăl meu vitreg, copil fiind, a fugit din marșul morții în pădure. Din ascunzișul său a auzit un zgomot profund și răsturnător. Era un tanc, dar în loc de a avea însemnele crucii de fier a văzut pe tanc însemnele celor cinci stele albe luminoase. A fugit către tanc. Un soldat afroamerican a ieșit din tanc. Tatăl meu vitreg a căzut în genunchi și a spus singurele trei cuvinte în engleză, pe care mama lui îl învățase înainte de a începe războiul: God bless America, Dumnezeu să binecuvânteze America. Militarul american l-a urcat pe Samuel direct în tanc, direct în America". Daniel Friedman spune că Blinken este capabil să dea cu adevărat sens cuvintelor atunci când vorbește de alianțele Americii cu democrațiile partenere, când vorbește despre contracararea agresiunii președintelui rus, Putin, ca și despre o Europă unită. Ieri, în Wilmington, Tony Blinken a vorbit despre o abordare a lumii cu modestie şi încredere în același timp.
"Nu putem rezolva toate problemele lumii singuri. Avem nevoie să lucrăm cu alte țări, avem nevoie de cooperarea lor, de parteneriatul lor, cu încredere, pentru că America are încă o mai mare capacitate decât oricare altă țară a lumii de a-i uni pe ceilalți pentru a confrunta provocările vremurilor noastre". Dacă va fi confirmată de Senat, diplomata de carieră Linda Thomas-Greenfield, o femeie de culoare, va fi noul ambasador al Statelor Unite la Națiunile Unite. "Colegi diplomaţi de carieră din întreaga lume, vreau să vă spun: America s-a întors, multilateralismul s-a întors, diplomația s-a întors". Jake Sullivan, în vârstă de 43 de ani, ar urma să fie cel mai tânăr membru de până acum al cabinetului Biden, în care va servi în poziția de consilier pentru securitatea națională al Casei albe. "Mi-aţi dat de asemenea misiunea de a pune oamenii în sensul politicii noastre externe. Ne-aţi spus, domnule președinte ales, că alianţele pe care le reconstruim, acordurile pe care le semnăm, toate ar trebui evaluate din perspectiva unei întrebări fundamentale: vor face toate acestea viața mai bună, mai ușoară, mai sigură pentru familiile acestei țări? Şi poate că cel mai important este că ne-aţi conferit misiunea de a uni America. Poporului american îi spun: am avut onoarea să servesc în poziția de consilier pentru securitatea națională a lui Joe Biden când a fost vicepreședinte. Am învățat o mulțime de lucruri despre diplomație, despre strategie, despre politică. Dar cel mai important: despre natura umană. L-am urmărit acționând puternic și ferm, dar cu umanism și compasiune. Aceasta este persoana pe care a ales-o America".
Președintele ales, Joe Biden, a nominalizat pentru prima dată în istorie un emisar special pentru schimbarea climatică, fostul secretar de stat John Kerry.
"Domnule preşedinte ales, ați creat un plan climatic curajos, transformator, dar aţi subliniat în același timp că nicio țară nu poate rezolva singură această provocare. Pentru a pune capăt acestei crize, întreaga lume trebuie să lucreze împreună. Aveți dreptate că trebuie să revenim în Acordul de la Paris în prima zi a președinției chiar. Şi aveți dreptate că numai Acordul de la Paris nu este suficient. La Reuniunea globală de la Glasgow de anul viitor toate națiunile trebuie să discute cu ambiție împreună sau cu toții vom eşua împreună. Şi eșecul nu este o opțiune".