János Áder a fost reales în funcţia de preşedinte al Ungariei
Parlamentul de la Budapesta l-a reales ieri, în funcţia de preşedinte al Ungariei pe János Áder pentru un mandat de 5 ani
Articol de Emil Groza, corespondent RRA în Ungaria, 14 Martie 2017, 02:03
A fost nevoie de organizare de două runde de vot, în condiţiile în care partidul de centru dreapta Fidesz, care a susţinut candidatura lui János Áder, nu mai deţine majoritatea de două treimi în parlament, necesară pentru alegerea preşedintelui din primul tur.
În cea de-a doua rundă de vot a fost suficientă o majoritate simplă, János Áder fiind reales preşedinte al Ungariei cu 131 de voturi, din 170 exprimate, pe când cotracandidatul său, fostul ombudsman László Majtényi, a primit 39 de voturi din partea parlamentarilor opoziţiei de stânga.
László Majtényi, care conduce în prezent Institutul pentru Politici Publice "Eötvös Károly" din Budapesta, arătase încă înainte de vot că este conştient că nu poate deveni preşedinte al Ungariei, în condiţiile majorităţii deţinute de partidul Fidesz în parlament, dar este o performanţă semnificativă că formaţiunile de stânga din opoziţie au reuşit să-i susţină împreună candidatura.
Funcţia de preşedinte al Ungariei este mai mult reprezentativă, dar şeful statului este cel care promulgă legile, poate să le retrimită parlamentului, ori poate cere opinia Curţii Constituţionale.
Realegerea lui János Áder în funcţia de preşedinte a avut loc cu aproximativ un an înainte de viitoarele alegeri parlamentare din Ungaria, iar unii analişti sunt de părere că nu este de aşteptat ca acesta să se pronunţe împotriva politicilor partidului premierului Viktor Orbán, care beneficiază în prezent de o largă susţinere în rândul populaţiei şi ca urmare a măsurilor mai stricte referitoare la imigranţi.
Înainte de a prelua în 2012 primul său mandat de preşedinte, János Áder a fost europarlmentar al partidului Fidesz şi a deţinut, de-al lungul timpului, mai multe funcţii importante în cadrul acestei formţiuni politice.
În calitate de şef al statului ungar, în ultimii cinci ani, a retrimis parlamentului mai multe legi, printre care una referitoare la înregsitrarea obligatorie a alegătorilor şi alta privind desecretizarea unor fonduri alocate de Banca Centrală, dar nu şi-a folosit dreptul de veto în cazul diverselor reglementări legate de migraţie care au adus critici Ungariei de pe plan european şi internaţional.