Japonia marchează un an de la seismul devastator din 11 martie
Japonia a adus un omagiu victimelor seismului urmat de tsunami care a devastat în urmă cu un an nord-estul arhipelagului, provocând cel mai mare dezastru nuclear după cel de la Cernobâl.
Articol de Bogdan Mihai, 11 Martie 2012, 11:45
Japonezi au ţinut duminică un minut de reculegere în memoria victimelor seismului urmat de un tsunami, care au devastat coasta de nord-est a arhipelagului în urmă cu un an, provocând moartea sau dispariţia a aproximativ 19.000 de persoane, potrivit BBC.
La ora locală 14.46 (7.46, ora României), ora exactă la care s-a produs cutremurul violent cu magnitudinea 9 la 11 martie 2011, japonezii au încetat orice activitate, pentru o rugăciune colectivă în memoria persoanelor ucise sau sinistrate de catastrofa naturală dublată de un grav accident nuclear la centrala Fukushima.
La Tokyo, imediat după momentul de reculegere, premierul Yoshihiko Noda a susţinut un discurs în cadrul unei ceremonii la Teatrul Naţional, în prezenţa împăratului Akihito şi a numeroase personalităţi.
Şeful guvernului a promis că va face totul pentru a reconstrui regiunea devastată şi pentru a transmite amintirea acestei tragedii generaţiilor următoare.
Împăratul Akihito, care a fost supus recent unui pontaj coronarian, s-a ridicat, însoţit de împărăteasa Michiko, pentru a se ruga în faţa unui imens monument floral.
"A trecut un an de la marele cutremur din est, le aduc un omagiu profund tuturor celor care şi-au pierdut viaţa", a declarat suveranul, simbolul poporului.
Pe lângă cele aproximativ 20.000 de persoane dispărute, Akihito a evocat durerea zecilor de mii de persoane nevoite să-şi părăsească locuinţele, din cauza accidentului nuclear provocat de tsunami la centrala Fukushima Daiichi.
Împăratul Japoniei a denunţat apoi faptul că reconstrucţia întâmpină numeroase dificultăţi în provinciile devastate şi contaminate parţial de emisii radioactive.
Video:urmările cutremurului din Japonia.
Dezastrul de la Fukushima, aproape de cel de la Cernobâl
Cutremurul cu magnitudinea de nouă grade pe scara Richter s-a produs în data de 11 martie 2011, la aproximativ 400 de kilometri nord-est de Tokyo.
La scurt timp, coasta de nord-est a Japoniei a fost lovită de un tsunami care a măturat totul în calea sa, de la maşini până la nave şi clădiri.
Dezastrele naturale au provocat pierderea a 15.800 de vieţi şi dispariţia altor aproximativ 3.000 de persoane, potrivit BBC.
În prefectura Fukushima, unde se află şi centrala nucleară Fukushima Daiichi, impactul dezastrului a fost deosebit de acut.
Zona a fost afectată de radiaţii după ce o serie de incendii şi explozii au afectat patru din cele şase reactoare ale centralei.
Dezastrul a fost amplificat şi de gravele disfuncţionalităţi de la sistemele de răcire ale reactoarelor.
Autorităţile au decis instituirea unei zone de excluziune pe o rază de 20 de kilometri în jurul centralei, lăsând astfel zeci de mii de oameni fără locuinţe.
Gradul de gravitate al crizei nucleare de la centrala Fukushima Daiichi a fost stabilit la 7, acelaşi înregistrat de catastrofa nucleară de la Cernobâl, din 1986.
Pe scara accidentelor nucleare şi radiologice, 7 este nivelul maxim şi descrie un accident major, care are consecinţe atât asupra mediului, cât şi asupra populaţiei.
Centrala este în prezent în proces de închidere, urmând a fi dezafectată.
Premierul Yoshihiko Noda a promis reconstuirea oraşelor devastate de-a lungul coastei.
Reactorul 3 al centralei Fukushima Daiichi, distrus în urma evenimentelor din 11 martie 2011. Foto: Reuters.
Refugiaţii trăiesc încă în incertitudine
La un an după ce au fost nevoiţi să-şi părăsească locuinţele din cauza catastrofei nucleare de la Fukushima, zeci de mii de refugiaţi trăiesc încă în incertitudine de la o zi la alta, fără a şti când sau dacă vor putea reveni la casele lor, potrivit AFP.
Unii dintre cei care au părăsit zona din cauza norilor radioactivi emanaţi de miezul reactoarelor în fisiune ar putea fi autorizaţi să revină la locuinţele lor în câţiva ani, de îndată ce vor fi decontaminate localităţile. Dar alţii riscă să aştepte decenii, deoarece unele oraşe au devenit prea periculoase şi chiar nelocuibile.
La 12 luni de la dezastru, puţini dintre refugiaţi au primit compensaţiile sperate din partea companiei Tokyo Electric Power (TEPCO), care administrează centrala Fukushima Daiichi.
Aproximativ două milioane de persoane ar trebui să primească despăgubiri, între care refugiaţii expulzaţi dintr-o zonă pe o rază de 20 de kilometri în jurul centralei nucleare.
Avocaţii victimelor acuză TEPCO de tergiversare în ceea ce priveşte compensarea bunurilor, terenuri şi locuinţe, devenite nevandabile în interiorul zonei de excludere.
În afară de rambursarea cheltuielilor provocate de evacuarea forţată, compania s-a oferit să acorde o compensaţie pentru "suferinţele mintale" cauzate de accident în valoare de 120.000 yeni (1.200 euro) pe lună, dar cere ca beneficiarii să-şi reînnoiască cererea la fiecare trei luni, printr-o procedură de durată şi complexă.
Tsutomu Aoki, unul dintre avocaţii care îi ajută pe refugiaţii originari din Futaba, unde a fost construită centrala, critică ritmul lent în care sunt acordate compensaţiile.
"Aceste persoane evacuate au nevoie de bani pentru a trăi", a declarat Tsutomu Aoki. "Problema lor este să ştie cât timp vor fi vărsaţi aceşti bani. Tepco nu a manifestat nici o consideraţie pentru condiţiile lor de viaţă", a declarat avocatul.
Pentru cele 1,5 milioane de persoane din afara zonei de excludere ale căror terenuri agricole au fost poluate şi comercializarea produselor agricole oprită, operatorul oferă compensaţii de 400.000 de yeni (4.000 euro) pentru femeile însărcinate şi copii, sumă la care se adaugă 200.000 de yeni (2.000 de euro) dacă aceştia s-au refugiat voluntar şi numai 80.000 de yeni (800 euro) pentru toţi ceilalţi.
Această sumă unică este menită să acopere perioada cuprinsă de la producerea catastrofei până la 31 decembrie 2011.
Societatea nu a prevăzut nimic după aceea, dar cere de la cei care acceptă aceste sume să se angajeze să nu ceară altă compensaţie pentru această perioadă.
Avocatul Izutaro Managi a apreciat ca nedrept faptul că Tepco încearcă să închidă aceste dosare, în timp ce efectele radiaţiilor ar putea apărea numai după mai mulţi ani.
"Consecinţele accidentului nu s-au încheiat şi victimele nu evaluează încă în mod clar daunele suferite", a explicat avocatul.
Un purtător de cuvânt al TEPCO a indicat că grupul a încercat să soluţioneze dosarele în aşteptare şi a mărit pentru aceasta numărul persoanelor însărcinate cu analizarea acestora de la 3.000 la 10.000.