Japonia marchează 78 de ani de la bombardamentul atomic asupra oraşelor Hiroshima şi Nagasaki
Premierul nipon, Fumio Kishida, a declarat că "drumul către o lume fără arme nucleare devine tot mai abrupt, în parte din cauza amenințărilor nucleare ale Rusiei", dar că "acest lucru face cu atât mai importantă revenirea la un nou impuls internațional către acest obiectiv".
Articol de Radio România Actualităţi, 06 August 2023, 17:17
Japonia marchează duminică 78 de ani de la bombardamentul atomic american asupra orașului Hiroshima, iar primarul oraşului a pledat pentru abolirea armelor nucleare și a calificat drept o "nebunie" noțiunea de "descurajare nucleară" emisă de liderii Grupului celor Șapte (G7), transmite Reuters.
Ziua de comemorare a victimelor primului atac nuclear din lume survine în contextul în care Rusia a evocat spectrul folosirii armelor nucleare în războiul său cu Ucraina.
Hiroshima a fost în centrul atenției în luna mai, când premierul nipon Fumio Kishida a găzduit summitul G7.
Liderii G7 au emis o declarație în care și-au exprimat angajamentul de a realiza dezarmarea, dar au afirmat că, atât timp cât armele nucleare există, acestea ar trebui să servească la descurajarea agresiunii și la prevenirea războiului.
Duminică, un clopot al păcii a sunat la ora 8:15 a.m. (23:15 GMT sâmbătă), ora la care a fost lansată bomba.
Aproximativ 50.000 de participanți la ceremonia memorială în aer liber, inclusiv supraviețuitori în vârstă, au ținut un moment de reculegere, în condițiile în care temperaturile estivale au atins 30 de grade Celsius.
"Liderii din întreaga lume trebuie să se confrunte cu realitatea că amenințările nucleare exprimate acum de anumiți responsabili politici dezvăluie nebunia teoriei descurajării nucleare", a declarat primarul orașului Hiroshima, Kazumi Matsui, la ceremonia la care a participat și premierul Kishida.
Fumio Kishida a declarat că "drumul către o lume fără arme nucleare devine tot mai abrupt, în parte din cauza amenințărilor nucleare ale Rusiei, dar că acest lucru face cu atât mai importantă revenirea la un nou impuls internațional către acest obiectiv".
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, și-a exprimat sprijinul. "Liderii mondiali au vizitat acest oraș, i-au văzut monumentele, au vorbit cu supraviețuitorii săi curajoși și au ieșit încurajați să preia cauza dezarmării nucleare", a spus el în remarcile citite de un reprezentant al ONU.
"Mai mulți ar trebui să facă acest lucru, pentru că tobele războiului nuclear bat din nou", a adăugat Antonio Guterres în mesajul său.
Bomba aruncată deasupra Hiroshimei la 6 august a ucis pe loc mii de oameni și aproximativ 140.000 până la sfârșitul anului. Japonia s-a predat la 15 august 1945.