Japonia - alegeri istorice
Noul Guvern de la Tokio va trebui să oprească scăderea preţurilor şi creşterea şomajului.
Articol de Sergiu Şteţ, Shanghai, 31 August 2009, 18:37
Conducerea Partidului Democratic din Japonia va trebui să facă faţă unor aşteptãri mari din partea electoratului după victoria zdrobitoare în alegerile pentru Camera Inferioarã a Parlamentului.
Partidul Democratic a obţinut, conform ultimelor estimări, peste 300 din cele 480 de locuri din Camera Inferioară.
Victoria Partidului Democratic la scrutinul de duminică este văzută ca un adevărat cutremur pe scena politică japoneză. Partidul Democratic pune capăt unei perioade de peste 50 de ani în care Japonia a fost condusă - cu excepţia câtorva luni - de Partidul Liberal Democrat.
Analiştii politici consideră că învingătorii scrutinului au beneficiat de votul negativ la adresa fostei puteri. Liderul Partidului Democratic din Japonia, Yukio Hatoyama, va avea însă o lună de miere scurtă cu alegătorii.
Şomajul, de aproape 6 procente, şi deflaţia (scăderea continuă a preţurilor) sunt probleme care trebuie rezolvate urgent de noul Guvern de la Tokio. O misiune dificilă ţinând cont de faptul că Japonia are o populaţie de aproape 130 de milioane şi este a doua economie la nivel mondial.
Yukio Hatoyama ar urma să fie numit premier în următoarele două săptămâni. În campania electoralã, domnul Hatoyama a promis că va reduce birocraţia şi nu va creşte taxa pe consum, echivalentul japonez al TVA-ului.
Ioana Mihalache se află de 12 ani în Japonia. Doamna Mihalache spune că Yukio Hatoyama s-a angajat la creşterea cheltuielilor sociale.
Ascultaţi un fragment din declaraţia Ioanei Mihalache difuzată în cadrul Jurnalului de Prânz la RRA.
Viitorul premier al Japoniei a promis un ajutor din partea statului de peste 2.500 de euro pe an pentru fiecare copil până la vârsta de 15 ani.
O altă promisiune este reducerea accizei la carburanţi şi a impozitelor plătite de firmele mici.
În ceea ce priveşte politica externă, Partidul Democratic din Japonia intenţionează să echilibreze relaţia cu Statele Unite. Yukio Hatoyama a declarat că SUA vor rămâne un partener special însă Japonia nu trebuie să mai fie un partener servil al Washinghton-ului.
Viitorul premier intenţionează să discute şi situaţia bazelor militare americane din Japonia. Un alt punct pe agenda viitoarei politici externe este o relaţie mai strânsă cu ţările din zona Asiei.
În vârstă de 62 de ani, Yukio Hatoyama provine dintr-o bogată familie japoneză, a terminat o universitate de elită şi şi-a finalizat studiile în Statele Unite. El este nepotul fondatorului companiei de anvelope Bridgestone.
Chiar dacă Partidul Democratic are o majoritate confortabilă, Yukio Hatoyama ar putea accepta în viitorul Guvern alte două partide mici cu care colaborează în Camera Superioară a Parlamentului de la Tokio. Domnul Hatoyama a declarat că va anunţa componenţa viitorului Guvern doar după ce va fi numit premier.