Japonia a ridicat nivelul de alertă nucleară la 7
Japonia a ridicat de la 5 la 7 nivelul de gravitate al accidentului nuclear de la Fukushima pe scara evenimentelor nucleare. Este gradul maxim de periculozitate, similar cu cel adoptat după catastrofa de la Cernobâl.
Articol de Răzvan Stancu, 12 Aprilie 2011, 07:20
Agenţiei pentru Securitate Nucleară şi Industrială din Japonia a ridicat gradul de gravitate al crizei nucleare de la centrala Fukushima Daiichi de la nivelul 5 la 7, acelaşi înregistrat de catastrofa nucleară de la Cernobâl, din 1986, informează Reuters.
Autorităţile nipone spun că nivelul reflectă severitatea iniţială a crizei, şi nu situaţia actuală, întrucât cantitatea de radiaţii ar fi scăzut considerabil.
"Aceasta este o evaluare preliminară şi va fi finalizată de Agenţia Internaţională pentru Energie Atmomică", a declarat un oficial al Agenţiei pentru Securitate Nucleară şi Industrială din Japonia.
Operatorul Tokyo Electric and Power (TEPCO) de la centrala atomică Fukushima Daiichi şi-a exprimat marţi îngrijorarea în legătură cu faptul că nivelul emisiilor radioactive ar putea în cele din urmă, să îl depăşească pe cel din 1986, din timpul catastrofei de la Cernobâl, relatează Reuters.
“Emisiile radioactive nu s-au oprit complet şi îngrijorarea noastră este că le-ar putea depăşi în cele din urmă pe cele de la Cernobâl”, a declarat un oficial de la TEPCO, citat de Reuters.
Pe scara accidentelor nucleare şi radiologice, 7 este nivelul maxim şi descrie un accident major, care are consecinţe atât asupra mediului, cât şi asupra populaţiei.
Cutremure zilnice în Japonia
În ultimele 24 de ore, Japonia a fost lovită de alte două replici ale seismului din 11 martie.
Cele două cutremure au avut magnitudinea de 7,1, respectiv 6,4 pe Richter.
După primul seism, a fost emisă o alertă de tsunami, ridicată însă după câteva ore.
Al doilea seism a provocat un incendiu la reactorul numărul 4 al centralei de la Fukushima.
Cel de-al doilea cutremur s-a produs la 02.08 ora României şi epicentrul său s-a aflat la 30 km adâncime sub Oceanul Pacific, a informat agenţia japoneză.
Potrivit agenţiilor internaţionale de presă, mişcarea telurică a fost înregistrată la est de Tokyo şi a fost puternic resimţită în capitala japoneză.
Nu a fost emisă alertă de tsunami după seism.
Operatorul centralei nucleare de la Fukushima a anunţat declanşarea unui incendiu la reactorul patru, dar flăcările au fost stinse.