Iuşcenko sau Timoşenko?
În Ucraina sunt în curs de desfăşurare ultimele pregătiri pentru alegerile prezidenţiale.
14 Ianuarie 2010, 10:12
În Ucraina sunt în curs de desfăşurare ultimele pregătiri şi campania electorală pentru alegerile prezidenţiale de duminică. 18 candidaţi se vor înfrunta pentru funcţia supremă în Ucraina, între ei şi preşedintele în exerciţiu, Viktor Iuşcenko, premierul Iulia Timoşenko şi liderul Partidului regiunilor, Viktor Ianukovici.
Cel mai probabil în turul al doilea se vor confrunta ultimii doi politicieni menţionaţi.
Observatorii politici sunt, practic, unanimi că niciunul dintre cei 18 candidaţi nu va obţine victoria în primul tur şi va fi nevoie de un tur secund, în care, pe 7 februarie, se vor confrunta primii doi clasaţi.
Cel mai probabil, conform sondajelor de opinie, Viktor Ianukovici, exprim-ministru şi liderul Partidului Regiunilor, şi actualul prim-ministru, Iulia Timoşenko. Ultimele sondaje datează de la sfârşitul lui decembrie.
Legea ucraineană interzice publicarea rezultatelor sondajelor în ultimele două săptămâni ale campaniei. Ianukovici e raportat cu 28%-30%, Timoşenko cu 15%-17%, pe locul trei, cu circa 10%, urcând în luna decembrie, în mod neaşteptat, bancherul Serghei Tighipko, fost vicepremier şi preşedintele al Băncii Naţionale şi unul dintre cei mai bogaţi oameni din Ucraina.
În turul secund, Ianukovici este creditat ca favorit în faţa lui Timoşenko, însă rezultatul final va depinde şi de alianţele ce se vor încheia după primul tur de scrutin. Actualul preşedinte, Viktor Iuşcenko, cotat cu sub 5 procente, îşi joacă şansa supravieţuirii în politică.
Incapacitatea de a asigura stabilitatea politică şi de a promova reformele politice şi economice, de a combate corupţia şi abuzurile birocratice sunt considerate principalele cauze ale prăbuşirii popularităţii eroului "revoluţiei portocalii".
Iuşcenko consideră însă că principala vină pentru eşecul guvernării o poartă premierul Iulia Timoşenko. Aceasta se pare că s-a dovedit mult mai abilă şi mai versatilă decât exaliatul său, reuşind să atragă o mare parte a electoratului portocaliu.
Alegerile au loc pe fondul unei situaţii economice deosebit de grave. Conform unor experţi, scăderea totală a produsului intern brut al Ucrainei în 2009 se va ridica la 14%-15%, inflaţia reală va urca la 17%. Şi aceasta, în condiţiile unui deficit bugetar uriaş, a scăderii drastice a rezervelor valutare. Cele mai sumbre previziuni vorbesc chiar de pericolul intrării Ucrainei în incapacitate de plată.