Italienii caută o viață mai bună in Marea Britanie si Germania
Potrivit unui studiu, italienii care pleaca "din motive economice" sunt mai numeroși decât imigranții străini care ajung în Italia pentru a fugi de războaie.
Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 11 Noiembrie 2014, 11:51
Numarul italienilor care decid să emigreze este în creștere: 94 de mii doar în 2013, in vreme ce numărul rezidenților italieni în străinătate este de 4 milioane și jumătate.
Datele apar in raportul "Italieni în Lume 2014", in care se subliniaza si o creștere a mobilității italiene nu doar în interiorul Peninsulei, cât mai ales în afara granițelor țării, pentru condiții de viață mai bune în contextul recesiunii.
Astfel potrivit acestui raport, italienii care pleaca "din motive economice" sunt mai numeroși decât imigranții străini care ajung în Italia pentru a fugi de războaie.
In raport se mai subliniaza ca atat in 2013, cat si in 2012, cea mai mare parte a celor care s-au transferat din Italia in strainatate sunt barbati, respectiv 56,3 si 56,2%, singuri-peste 60 % din cazuri, iar din punct de vedere al vârstei - predominanți sunt cei intre 18-34 ani (36,2%) si 35-49 ani (26,8%).
Regiunile italiene cu numarul cel mai mare de emigranți sunt: Lombardia, Veneto, Sicilia, Lazio si Piemonte, in vreme ce tarile pe care le aleg italienii sunt: Marea Britanie (cu 13.000 de cetățeni italieni numai in 2014, ceea ce inseamna cu 72% mai mult fata de anul trecut), Germania (11.730 de italieni), Elveția, Franța si tarile Americii de Sud.
Prezentarea studiului "Raportul Italienii in lume" a fost o ocazie de a aminti unele trăsături caracteristice ale emigranților italieni, elemente pozitive care se întâlnesc si in cazul emigranților români: faptul că – acolo unde s-au dus – și-au purtat cu ei "italianitatea", adică spiritul și stilul care-i caracterizează, inclusiv modul de a fi și mâncărurile specifice: pastele, pizza, înghețata și solidaritatea dintre cei de acasă și cei plecați.