Italia, vizată de măsurile de austeritate
Guvernul de Roma vizează reducerea salariilor din sectorul public şi reducerea numărului bugetarilor prin angajarea unui singur funcţionar în loc de doi care ies la pensie.
Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 20 Mai 2010, 10:30
Reducerea salariilor din sectorul public, dar şi al numărului bugetarilor prin angajarea unui singur funcţionar în loc de doi care ies la pensie, sunt măsurile care vor fi întreprinse în viitorul apropiat de guvernul din Italia.
În acest sens, din cauza crizei economice din acest an, ministrul administraţiei publice, Renato Brunetta, a afirmat că guvernanţii iau în considerare şi amânarea cu câteva luni a pensionării funcţionarilor publici.
Prin măsurile de austeritate care se preconizează, guvernul de la Roma visează reducerea cu 1,6% din produsul intern brut a deficitului bugetar, până în 2012.
Aceste program de austeritate vine după ce iniţial s-a spus că sistemul financiar al Italiei este imun la o criză de tipul cele din Grecia.
Potrivit ministrului finanţelor şi economiei, Giulio Tremonti, măsurile de reducere a deficitului public, pregătită de Guvernul de la Roma, vor fi etice.
Aceste măsuri nu vor cuprinde mărirea fiscalităţii, sau tăieri ale veniturilor categoriilor sociale vulnerabile, ci vor viza vânarea evazioniştilor şi a pensiilor falşilor invalizi, dar şi reducerea risipei din cheltuielile guvernamentale.
Giulio Tremonti vizează în special reducerea cheltuielilor instituţiilor politice, iar tăierea cu cinci la sută a salariilor parlamentarilor, cea propusă de săptămâna trecută de ministrul simplificării legislative, Roberto Calderoli, va fi doar un aperitiv.
Potrivit cotidianului "La Stampa", agenţia de încasări fiscale a Italiei, a dat o nouă declaraţie de război evazioniştilor, pregătind introducerea unor noi măsuri de supraveghere a veniturilor, cum ar fi urmărirea cheltuielilor cu achiziţiile de case, maşini, precum şi alte cheltuieli de lux, ca vacanţele pe nave de croaziere sau şcolile private pentru copii.
Agenţia a descoperit, numai în 2008, 98 mii de evazionişti, care au cheltuit cel puţin dublul sumelor declarate ca venit.
Potrivit cotidianului "Corriere della Serra", îngheţarea pentru doi ani a salariilor celor circa 3,6 milioane de angajaţi în sectorul public ar aduce economii bugetare de aproximativ 5,6 miliarde de euro, adică o cincime din suma de 25 miliarde de euro care trebuie economisită până în anul 2012.
În acest context, opoziţia susţine că planul nu va reuşi să combată evaziunea fiscală şi corupţia, în vreme ce confederaţiile sindicale consideră că reducerile trebuie să fie distribuite în mod egal între toate categoriile sociale şi ameninţă cu declanşarea unor mitinguri de protest.