Italia, val de căldură fără precedent pentru această perioadă a anului
Italia se confruntă cu un val de căldură fără precedent pentru această perioadă a anului.
Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 02 Noiembrie 2022, 07:55
Realizator: Italia se confruntă cu un val de căldură fără precedent pentru această perioadă a anului și cu o secetă ce pune în pericol regiuni întregi.
În urma temperaturilor peste media sezonieră și a unei secete record, fluviu Po este redus la o limbă subțire de apă, malurile sunt adevărate plaje, iar pe insulițele apărute în ultimele săptămâni cresc iarbă și flori. Alarma de caniculă a fost trasă de COLDIRETTI - Confederația Națională a Fermierilor Independenți, care efectuează o monitorizare atentă a fluviului Po.
Temperaturile foarte ridicate ar putea să provoace alte pagube imense culturilor, obligându-i pe agricultori să intervină chiar și cu irigații de urgență. Este ceea ce a constatat Bruno Mecca Cici, fermier și președinte COLDIRETTI Torino:
Bruno Mecca Cici: Trăim în prezent o dramă din cauza acestor temperaturi atât de ridicate în acest sezon, cum nu s-au mai văzut în alți ani. Clima noastră tinde să devină mai mult sahariană. Temperaturile scad noaptea și apoi ating 30 de grade în timpul zilei cu o variație de peste 20 de grade. Situația se înrăutățește în absența ploii.
De la începutul anului, la Torino au căzut numai 230 de milimetri de apă, potrivit lui Giorgio Prino, președintele Legambiente Piemonte e Valle d'Aosta:
Giorgio Prino: Gândiți-vă că pragul de 260 de milimetri indică un climat deșertic și că în mod normal, ar trebui să cadă 900 de milimetri. Extinzând analiza la valea fluvului Po, situația nu se îmbunătățește. În această zonă, în ultimii 30 de ani, temperatura a crescut cu 2 grade și jumătate, o creștere mai mare decât cea globală.
Dar această vreme neobișnuit de caldă nu afectează doar Fluviu Po, ci și marile lacuri din nordul Italiei, Lago di Garda fiind plin doar în proporție de 23%, iar Iseo de 26%, în timp ce Lago Maggiore rezistă cu 56%, iar Como a ajuns la 70%.
Ceea ce este îngrijorător, mai atrage atenția COLDIRETTI, este seceta din nord-estul țării, din Friuli Venezia Giulia până în Veneto, unde sunt monitorizate atât nivelul pânzei freatice și al râurilor, cât și cel al rezervelor regionale de apă.