Italia va trimite deţinuţii străini în ţările de origine
Autorităţile din Peninsulă vor putea trimite deţinuţii străini cu condamnare definitivă în ţările de origine pentru a-şi ispăşi pedepsele, cu condiţia să existe între cele două state înţelegeri judiciare.
Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 09 Septembrie 2010, 08:31
Italia a aprobat decretul legislativ care permite trimiterea deţinuţilor străini cu condamnare definitivă pentru a-şi ispăşi pedepsele în ţările lor de origine.
Mare parte dintre cei 1214 de deţinuţi imigranţi provin din România şi Bulgaria.
Prin această măsură de a trimite deţinuţii străini să-şi ispăşească pedepsele în statul de provenienţă, Italia devine prima ţară din UE care introduce decizia-cadru din 27 noiembrie 2008 privind aplicarea principiului recunoaşterii reciproce a hotarârilor judecătoreşti în materie penală.
Iniţial scadenţa acestui termen era fixată la 5 decembrie 2011, după cum a explicat ministrul justiţiei, Angelino Alfano, cel care a anunţat prevederea, susţinută şi de ministrul pentru politici comunitare, Andrea Ronchi.
Aprobarea decretului legislativ este văzută de ministrul Alfano ca un ''răspuns concret la suprapopularea închisorilor'', Italia confruntandu-se de cativa ani cu lipsa locurilor in penitenciare.
În Peninsulă se înregistrează în prezent un număr de 69.00 de deţinuţi la 40.000 de locuri în penitenciare.
Dintre aceştia, 1.214 sunt deţinuţi proveniţi din rândul imigranţilor care vor fi transferaţi în ţările membre ale UE care au aderat la astfel de acorduri.
Italia aşteaptă aproape 3000 de deţinuţi din străinătate
Angelino Alfano consideră măsura ''un foarte important pas înainte faţă de tradiţionalele acorduri internaţionale pe baza cărora transferarea condamnatului depindea întotdeauna de consensul persoanei şi de acordurile cu statul a cărui cetăţenie o avea aceasta, dar care nu era niciodată obligat să primească un cetăţean al său pentru a-l face să ispăşească pedeapsa aplicată de un alt stat''.
Angelino Alfano a mai explicat că procedura va trebui finalizată ''în termen de 60 de zile de la transmiterea certificatului de transfer al persoanei condamnate''.
Cu toate acestea, transferările vor trebui să aştepte până când şi ţara de origine va ratifica acordul.
Temeri în privinţa acestei măsuri au în schimb sindicaliştii din agenţiile de penitenciare, potrivit cărora prevederea se va transforma într-un boomerang.
Italienii deţinuţi în străinătate - în număr de aproximativ 2900 – vor reveni, în virtutea acestui decret legislativ, să-şi ispăşească pedepsele în închisorile din Peninsulă.
Confederaţia sindicală CGIL vorbeşte de o urgenţă sanitară în contextul existenţei a 69.000 de deţinuţi.
''Situaţia este de colaps. Guvernul trebuie să recunoască falimentul'', a cerut deputata Donatella Ferranti de la Partidul Democrat -PD, centru-stânga.