Italia susține un ”coridor dinamic” pt a opri spirala preţurilor la energie
Preşedintele republicii italiene, Sergio Mattarella: "Gata cu speculaţiile, e timpul pentru solidaritate!"
Articol de Radio România Actualităţi, 08 Octombrie 2022, 02:28
Italia împreună cu alte trei ţări comunitare, Belgiei, Grecia şi Polonia, a susţinut la summitul de la Praga ideea coridorului dinamic, pentru a opri spirala preţurilor la energie.
Preşedintele republicii italiene, Sergio Mattarella, le-a transmis un apel europenilor: "Gata cu speculaţiile, e timpul pentru solidaritate!". De la Roma transmite corespondenta RRA, Elena Postelnicu.
Elena Postelnicu: Italia a transmis celorlalte guverne ale Uniunii Europene un nou document tehnic elaborat împreună cu Belgia, Grecia şi Polonia pentru a interveni pe piaţa gazelor naturale şi mai ales pentru a reasigura Germania şi celelalte state care se opun plafonării preţului la gaze cu unele măsuri corective, care urmează să fie activate pentru a evita o criză de aprovizionare. Nu mai este vorba de un plafon de preţ, expresia devenită deja tabu, ci de un coridor de preţ dinamic, care să se aplice tuturor tranzacţiilor de pe piaţa en gros a gazelor naturale, raportat la alţi factori de referinţă internaţionali şi cu o marjă de fluctuaţie de 5%. Patru sunt obiectivele principale ale acestui coridor de preţ dinamic: atenuarea presiunii inflaţioniste, reducerea şi descurajarea speculaţiilor, gestionarea aşteptărilor şi asigurarea unui cadru în cazul unor potenţiale întreruperi ale aprovizionării şi limitarea profiturilor excesive ale industriei. În scenariul actual, în absenţa unei crize semnificative a aprovizionării, coridorul de preţ ar trebui stabilit şi revizuit periodic, ţinând cont de reperele externe, ca, de exemplu, cele pentru piaţa gazelor din Asia şi America de Nord. Planul sugerează să se permită fluctuaţii de 5% în jurul valorii centrale din cadrul coridorului, se identifică apoi un scenariu de deficit potenţial de aprovizionare. În acest caz ar trebui introduse măsuri corective, cum ar fi o reducere suplimentară a cererii de gaze şi un mecanism cu contracte pentru diferenţă, pentru a rambursa importatorilor diferenţa potenţială dintre preţul de import al gazului şi limita superioară a coridorului. În cazul în care Uniunea Europeană sau o parte a acesteia nu reuşeşte să adapteze o cantitate suficientă de gaz, va fi declanşat un plan de urgenţă bazat pe reducerea cererii, măsuri de solidaritate în cadrul coridoarelor regionale de gaz cu un sistem de compensare şi mecanisme bazate pe piaţă, pentru a repartiza în mod deficient cantitatea de gaz rămasă între statele membre. Nu deloc întâmplător în această perioadă, de la Malta, preşedintele Republicii italiene, Sergio Mattarella, alături de omologul său german, Frank-Walter Steinmeier, a transmis un avertisment către Uniunea Europeană, subliniind că statele membre sunt invitate să reacţioneze cu un sentiment de comunitate şi solidaritate în faţa celor care fac din energie un instrument de presiune internaţională şi speculaţii.