Italia, sub ameninţarea scenariilor politice imprevizibile
Articole din Il Corriere della Sera, EL Pais, La Repubblica, Publico, Russia Today, Kommersant, Rzeczpospolita, La Libre Belgique, EU Observer, Stars and Stripes, Die Welt ,
Articol de RADOR, 09 Noiembrie 2011, 09:20
În Italia "Berlusconi a rămas fără majoritate, fapt care deschide posibilitatea unor scenarii imprevizibile", este de părere Il Corriere della Sera, în timp ce La Repubblica se întreabă care poate fi un model de urmat după plecarea lui Berlusconi.
"Mai degrabă socialistul Papandreou decât Zapatero", continuă ziarul italian şi explică: "Premierul grec a demonstrat ce înseamnă să fii un adevărat om de stat.
În ciuda faptului că deţine majoritatea, a optat pentru crearea unui guvern de unitate naţională şi s-a retras".
Sub titlul "Eroarea Berlusconi", EL Pais face o analiză a crizei economice şi remarcă: datoriile europene şi neliniştea legată de sistemul său financiar frânează creşterea globală, iar criza economică europeană îşi are acum centrul în Italia.
Din nou - continuă ziarul de la Madrid - Europa pare a fi atinsă de paralizie şi reproduce, o dată şi încă o dată, erorile comise în 2008, 2009 şi 2010.
Problemele se cronicizează, fie că nu li se găseşte soluţie, fie că marile decizii se iau cu multă întârziere".
Publico din Spania scrie despre "Toamna europeană", care, spre deosebire de "Primăvara arabă", "schimbă capete" şi "devorează guvernanţi", însă - consideră gazeta - "nimic altceva nu se mai schimbă: cu sau fără guvernanţi, politica economică va continua să fie aceeaşi, cea dictată de FMI şi Banca Central Europeană, care au o tot mai mare influenţă asupra cetăţenilor."
Russia Today anunţă: "North-Stream a fost lansat. Gazul rusesc curge către Europa". "Medvedev speră că North-Stream va spori securitatea energetică în Europa", notează în continuare cotidianul de la Moscova, redând afirmaţiile preşedintelui rus de la ceremonia de inaugurare, alături de cancelarul german, Merkel.
"Numai o Europă unită, cu ajutorul Rusiei, poate fi suficient de puternică pentru a concura cu superputeri precum Statele Unite şi China", citează Russia Today din interviul cu fostul cancelar german, Gerhard Schröder, şi precizează cu privire la gazoductul North-Stream: "Nu este vorba de dependenţă faţă de Rusia, ci despre cooperare între Rusia şi UE în domeniul energetic".
"A fost inaugurat un proiect esenţial pentru politica energetică a Rusiei din ultimul deceniu", este de părere Kommersant. "Nu este singura iniţiativă a Moscovei în Europa, care a primit un sprijin real din partea UE, în ciuda unei rezistenţe îndârjite din partea unor state", adaugă cotidianul de la Moscova şi conchide: Rusia şi Germania evoluează în aceeaşi direcţie".
Rzeczpospolita scrie despre "asul din mâneca ucrainenilor" şi citează: "Kievul are o nouă armă în disputa pentru gaz: poate bloca aderarea Rusiei la Organizaţia Mondială a Comerţului".
La Libre Belgique se ocupă preponderent de problemele din Orient. "Iranul sfidează Washingtonul", opinează publicaţia şi explică: "Şeful diplomaţiei iraniene, Ali Akbar Salehi, a respins anticipat orice acuzaţie cu privire la un program nuclear militar al Iranului înainte de publicarea unui raport al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, afirmând că occidentalii nu au totuşi nici o dovadă serioasă".
"Va ataca Israelul preventiv Iranul?", se întreabă aceeaşi publicaţie belgiană şi îşi asumă un răspuns: "În dreptul internaţional nu există noţiunea de apărare preventivă".
Publicaţia europeană EU Observer reţine că "Germania are în vedere mai multe sancţiuni pentru Iran", dacă se aduc dovezi privind producerea de arme nucleare.
Din America, Stars and Stripes informează că ministrul israelian al apărării a avertizat cu un posibil atac împotriva programului nuclear iranian, în timp ce Die Welt este de părere că Ehud Barak încearcă să rispească îngrijorările cu privire la un război iminent cu Teheranul, criticând relatările mass-media cu privire la posibile planuri israeliene de a ataca instalaţiile nucleare din Iran".