Italia şi Rusia îşi evaluează relaţiile bilaterale
Aflat într-o vizită oficială în Italia, preşedintele Rusiei Dmitri Medvedev a discutat cu premierul Italiei Silvio Berlusconi despre cooperarea economică între cele două ţări.
Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 23 Iulie 2010, 20:23
Cooperarea economică dintre Italia şi Rusia a constituit unul dintre cele mai importante subiecte discutate de premierul Silvio Berlusconi şi preşedintele rus, Dmitri Medvedev aflat într o vizită de lucru la Milano.
Italia ocupă locul al treilea după volumul schimburilor comerciale cu Rusia, a subliniat şeful statului rus.
După o oarecare diminuare, cauzată de criză economică mondială, importurile şi exporturile dintre cele două state au cunoscut o revigorare în ultima perioadă, al căror volum a crescut, în primele patru luni ale lui 2010, cu 41% faţă de perioadă similară a anului trecut.
La rândul său Silvio Berlusoni a precizat că Italia susţine în continuare dezvoltarea dialogului NATO-Rusia, pledează la nivel european pe eliminarea vizelor pentru cetăţenii ruşi şi analizează cu interes propunerea liderului de la Kremlin privind noua arhitectură de securitate europeană.
În privinţa ridicării vizelor faţă de cetăţenii ruşi, problema vine din partea ţărilor est-europene, potrivit lui Silvio Berlusconi.
"Există rezistenţă în mod deosebit din partea ţărilor est europene, rezistenţe care se nasc din istoria lor, ca ţări ale fostei uniuni soviectice şi nu că ar nega necesitatea unei dezvoltări a unei economii moderne dintre ţările europene şi federaţia rusă" a declarat premierul italian.
Silvio Berlusconi a adăugat că Italia şi-a luat angajamentul de a ajunge cât mai curând la găsirea unei soluţii.
"Eu personal mă voi ocupă să prezint aceast aproblema la nivel european", a afirmat Silvio Berlusconi.
Italia "sprijină Rusia în relaţie cu UE"
Premierul Italian a mai precizat că „pentru parteneriatul vizând modernizarea economică între UE şi Federaţia Rusă există o problemă, iar noi am dat garanţii în această privinţă, această problemă e regimul de vize a cărei rezolvare e absolut necesară pentru o bună colaborare UE-Rusia".
De asemenea, Silvio Berlusconi a afirmat că "există rezistente în acest sens din partea unor ţări mai ales din partea de est, care au resentimente faţă de Rusia, din punct de vedere istoric, dar nu şi al colaborării economice".
Premierul italian a declarat în cadrul conferinţei de presă că "trebuie să ajungem cât mai repede la o soluţie, iar eu m-am angajat personal să duc mai departe problemă, am cerut şi am reuşit că subiectul să se afle pe agendă următorului Consiliu European şi sper să se ajungă la o unanimitate între toţi cei 27 de lideri”.
Referitor la dezvoltarea bilaterală a relaţiilor economice, Dimitri Medvedev a menţionat că pe lângă proiecte mari în domeniile petrolului şi gazelor, producţiei de avioane şi autovehicule, din partea Moscovei există acum deschidere pentru o prezenţa a ”amicilor italieni” şi în domenii noi cum ar fi cel farmaceutic, al tehnologiei spaţiale, telecomunicaţiilor, tehnologia nucleară.
Creşterea numărului acestor investiţii este absolut necesară, potrivit lui Medvedev, care a completat că rată de creştere economică de 5% estimată în 2010 pentru Rusia este una bună având în vedere faptul că se iese din recesiune, însă ţara are nevoie de mult mai mult.
Pe de altă parte, Silvio Berlusconi a precizat faptul că investitorii italieni întâmpina obstacole în privinţă prezenţei lor pe piaţă rusă din cauza presiunii birocratice.
Cei doi lideri au mai ţinut să sublinieze în cadrul conferinţei de presă că între Italia şi Rusia se umăreşte promovarea turistică a celor două state dar se dezvoltă şi un schimb intercultural puternic, anul 2011 fiind declarat anul culturii italiene în Rusia.