Italia: Ministerele de interne şi justuţie vor oferi mai multe informaţii privind cazul generalului libian al-Masri
Al-Masri a fost expulzat din Italia, pentru siguranţa statului, este ceea ce a subliniat ministrul de interne, Matteo Piantedosi, în discursurile sale.
![Italia: Ministerele de interne şi justuţie vor oferi mai multe informaţii privind cazul generalului libian al-Masri](https://www.romania-actualitati.ro/img.php?u=https%3A%2F%2Fwww.romania-actualitati.ro%2Fuploads%2Fmodules%2Fnews%2F0%2F2025%2F2%2F5%2F205670%2F173879854162bed28d.jpg&w=960&h=540&c=1)
Articol de Radio România Actualităţi, 05 Februarie 2025, 23:50
După protestele opoziţiei din Italia din ultimele zile, ministrul de interne şi cel al justiţiei de la Roma vor oferi mai multe informaţii asupra cazului al-Masri, generalul libian arestat în Italia, ulterior eliberat după două zile şi repatriat cu un zbor de stat la Tripoli de guvernul italian.
Mai multe aflăm în continuare de la Elena Postelnicu: La Roma, de câteva zile, formaţiunile de centru-stânga denunţă comportamentul unui guvern care fuge atunci când se confruntă cu o problemă care a devenit un caz politic; şi aici este vorba despre generalul Iibian al-Masri, arestat la Torino la 19 ianuarie şi apoi eliberat şi repatriat două zile mai târziu, la decizia executivului. Pentru această iniţiativă ar fi trebuit să răspundă în mod direct premierul Giorgia Meloni, care însă se ascunde în spatele ministrului justiţiei, Carlo Nordio, şi al ministrului de interne, Matteo Piantedosi. Cei doi au fost nevoiţi să dea explicaţii astăzi în cele două Camere ale parlamentului despre demersul lor, chiar dacă liderii din opoziţie şi-au exprimat indignarea prin huiduieli şi cu pancarte pe care scria: Meloni, unde eşti? sau Meloni, patriotă în fugă.
Al-Masri a fost expulzat pentru siguranţa statului, este ceea ce a subliniat ministrul de interne, Matteo Piantedosi, în discursurile sale: Expulzarea lui al-Masri trebuie încadrată, datorită profilului de periculozitate pe care îl prezenta subiectul în cauză, în necesităţile de garantare a securităţii statului şi de protecţia ordinii publice, pe care guvernul le plasează întotdeauna în centrul acţiunii sale, împreună cu apărarea interesului naţional, la care statul trebuie să adere întotdeauna pentru a evita în orice mod prejudicii ţării şi cetăţenilor săi.
Reacţiile la această anchetă al-Masri sunt variate. În timp ce susţinătorii lui Meloni îşi exprimă încrederea în puterea sa de a rezista acestei furtuni, criticii pun la îndoială integritatea şi capacitatea de a guverna. Situaţia se complică şi mai mult de nemulţumirea tot mai mare a publicului faţă de gestionarea fluxurilor migratorii şi de cooperarea cu Libia. Opoziţia politică foloseşte deja aceste acuzaţii pentru a pune la îndoială legitimitatea guvernului, iar premierul se va confrunta cu o perioadă de presiuni intense atât pe plan intern, cât şi pe plan extern, prevede presa din peninsulă. Cazul al-Masri este deosebit de sensibil, deoarece implică acuzaţii de crime împotriva umanităţii. Comandantul Iibian, arestat şi ulterior eliberat, a fost dus înapoi la Tripoli într-un zbor de stat, acţiune care a ridicat semne de întrebare cu privire la managementul politicii externe italiene. Acuzaţiile de complicitate împotriva premierului Meloni şi a altor membri ai guvernului ar putea avea repercusiuni semnificative nu numai asupra carierei sale, ci şi asupra stabilităţii întregului executiv.