Italia "îşi întăreşte măsurile de securitate"
Ministrul italian de interne, Roberto Maroni, susţine că tensiunea este ridicată din cauza refugiaţilor care ar putea veni în sudul Italiei. Decizia de întărire a securităţii a fost luată după ameninţările colonelului Gaddafi.
Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 21 Martie 2011, 18:51
Italia şi-a întărit măsurile de securitate de teama unor bombardamente din partea Libiei.
În centrul atenţiei este Aeroportul Internaţional de la Napoli, Capodichino, care este şi centrul de comandă al acţiunilor militare ale aliaţilor în Libia, dar şi aeroportul civil din Trapani, Sicilia, care fiind în apropierea unei baze militare a fost închis încă de duminică.
Controalele au fost intensificate în toate aeroporturile din peninsulă.
Decizia de întărire a măsurilor de securitate a fost luată după ameninţările colonelului Muammar Gaddafi la adresa Italiei, dar şi din cauza faptului că teritoriul italian este cel mai apropiat de cel al Libiei, distanţa dintre Lampedusa şi Tripoli fiind doar de 355 de km.
Tensiunea este foarte ridicată, potrivit ministrului de interne Roberto Maroni, şi din cauza valului de refugiaţi care ar putea veni în sudul Italiei, în contextul în care de la 1 ianuarie până acum aproximativ 15 mii de clandestini din ţările Africii de Nord au debarcat la Lampedusa, 200 de libieni numai luni în portul din Catania.
Roberto Maroni a mai precizat că un alt risc este acela al criminalităţii sau al terorismului în rândul imigranţilor, risc care a fost semnalat de mai multe servicii secrete străine.
"A fost convocat în mod permanent Comisia Strategică de Analiză Antiterorism şi a fost intensificată monitorizarea persoanelor care în trecut au avut contacte cu fundamentalismul islamic.
"Situaţia din Insula Lampedusa se află în atenţia guvernului şi am definitivat măsurile necesare pentru a interveni imediat", a spus Roberto Maroni.
Aproape "5000 de refugiaţi în ultimile zile"
Ministrul de interne italian a mai spus că numărul clandestinilor care au debarcat în ultimile zile la Lampedusa este de peste 4800 de persoane, în condiţiile în care populaţia este doar de 5 mii de cetăţeni.
"O parte dintre străinii care au invadat străzile oraşului va fi transferată marţi cu nava militară San Marino în nordul Siciliei", a adăugat Roberto Maroni.
Din cauza crizei umanitare centrul pentru primirea străinilor de la Loran va fi redeschis temporar.
Ministrul Roberto Maroni se va întâlnii marţi cu toţi preşedinţii regiunilor din Italia, pentru a stabili strategia de distribuţie a imigranţilor pe întreg teritoriul.
În prezent, priorităţile guvernului italian constau în primirea imigranţilor, verificarea situaţiei acestora şi repatrierea, dacă nu îndeplinesc condiţiile de refugiat politic.