Italia, îngrijorată de situaţia din Libia
Autorităţile italiene şi-au manifestat îngrjorarea faţă de faptul că, în urma revoltelor din Libia, ţara ar putea fi invadată de imigranţi. În sudul Italiei au fost trimise elicoptere ale Forţelor aeriene şi nave ale Marinei.
Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 22 Februarie 2011, 13:06
Situaţia din Libia îngrijorează tot mai mult Italia.
Pe de o parte pentru faptul că Italia este principalul partener al ţării arabe, iar pe de alta, întrucât, în urma actualelor revolte, insula Lampedusa, situată nu foarte departe de coastele libiene, va fi invadată de mii de imigranţi.
Deja 43 de persoane au debarcat dinspre Libia, în această dimineaţă, pe insula siciliană, aflată sub misiunea Frontex, după afluxul celor 5000 de imigranţi tunisieni veniţi recent în zonă.
După aterizarea în Malta a două avioane militare şi a două elicoptere civile din Libia, Italia a declanşat luni seară, alertă maximă în toate bazele sale aeriene.
Avioanele libiene aveau la bord, potrivit unor surse militare malteze, patru soldaţi care fugiseră de la baza militară de la Benghazi (situată la 1.000 km est de Tripoli), ocupată de manifestanţi.
Militarii au cerut realimentarea aparatelor de zbor.
Cele şapte persoane aflate la bordul elicopterelor sunt cetăţeni francezi, care lucrau pe o platformă petrolieră şi au solicitat protecţia autorităţilor malteze.
În sudul Peninsulei a fost trimis un număr important de elicoptere ale Forţelor aeriene şi nave speciale ale Marinei.
Muncitorii italieni din Libia sunt ţinuţi sub observaţie
Pe de altă parte, autorităţile de la Roma ţin sub observaţie cei 1500 de italieni care lucrează în Libia.
Unii dintre ei au părăsit recent ţara arabă, la bordul unor avioane care asigurau curse comerciale din Tripoli.
Un avion, pus la dispoziţie de Ministerul Apărării Naţionale, a plecat în această dimineaţă, pentru a repatria 100 de italieni de la Benghazi.
De asemenea, Finmeccanica a decis să-i cheme în ţară pe angajaţii care lucrează într-o uzină aflată la 60 de km distanţă de Tripoli.
Referitor la războiul civil din Libia, ministrul italian de Externe, Franco Frattini s-a declarat ”extrem de îngrijorat”, în special de perspectiva ”autoproclamării unui aşa-zis emirat islamic” la frontiera Europei, care ar putea reprezenta, potrivit oficialului, o ”adevărată ameninţare”.
Libia are ”o nevoie urgentă de a începe un proces de reconciliere naţională, de reconciliere paşnică, de a pune capăt violenţei apărând totodată integritatea teritorială”, consideră şeful diplomaţiei italiene, care în această seară, va participa împreună cu ministrul de interne, Roberto Maroni şi premierul Silvio Berlusconi la o reuniune de urgenţă organizată la Guvernul de la Roma.
Oficilii italieni sunt preocupaţi de impactul asupra fluxurilor migratorii, ”care ar fi una din consecinţele turbulenţelor” pe malul sudic al Mediteranei.