Italia, în pericol de a fi paralizată de hoţii de cupru
În primele şase luni ale acestui an au fost aproximativ 11 mii de furturi de cupru, ceea ce reprezintă cu 12 procente mai mult decât în aceeaşi perioadă din 2012.
Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 19 Decembrie 2013, 14:01
Italia este în pericol de a fi blocată din cauza numărului ridicat de furturi de cupru.
În 2012 au fost comise peste 18 mii de furturi, cu o creştere de aproape 7% faţă de anul precedent, iar în primele şase luni ale acestui an au fost aproximativ 11 mii, ceea ce reprezintă cu 12 procente mai mult decât în aceeaşi perioadă din 2012.
Românii se află pe primul loc la furturile de cupru.
Criza economică a accelerat fenomenul furturilor de cabluri în Italia, fenomen care a început să ia amploare încă din anul 2010.
Un bancomat sub cerul liber, o violenţă împotriva comunităţii, a navetiştilor care circulă cu trenul pentru a ajunge la serviciu sau la şcoală - aşa sunt caracterizate furturile de cupru, furturi care lasă în urmă şi numeroase victime.
Ultimul caz tragic, doi tineri români morţi pe timpul unei urmăriri la Casino, în timp ce transportau o încărcătură din preţiosul metal.
Şi tot în 2013, alţi trei români au fost electrocutaţi în timp ce smulgeau cabluri în cabine electrice din provincia Roma.
În total, 16 persoane au murit electrocutate în ultimii doi ani, în timp ce furau din cabine electrice.
Aceste operaţiuni se petrec în special noaptea şi primele trenuri care sunt afectate sunt cele de dimineaţă.
Unele regiuni, precum Lazio, Campagna, Puglia trăiesc experienţe dramatice.
În fiecare an sunt întârzieri ale trenurilor cu echivalentul a 124 de zile, ceea ce înseamnă 130.000 de minute întârziere.
De la începutul lui 2013 până în prezent, în reţeaua de electricitate Enel s-au înregistrat peste 5.000 de furturi la peste 1.000 de km de linii prădate şi o daună de 30 de milioane de euro anual.