Italia: Giuseppe Conte și alți politicieni implicați într-o anchetă privind gestionarea pandemiei COVID-19
19 persoane, între care şi fostul premier Conte, ministrul sănătăţii, Roberto Speranza, preşedintele regiunii Lombardia, Attilio Fontana, manageri şi tehnicieni ai unor instituţii naţionale de sănătate, riscă să fie judecate.
Articol de Radio România Actualităţi, 03 Martie 2023, 23:48
În Italia, mai mulţi politicieni, între care şi fostul premier Giuseppe Conte, sunt implicaţi într-o anchetă care se desfăşoară de mai bine de trei ani şi vizează modul în care au acţionat autorităţile în gestionarea pandemiei de COVID-19. Potrivit concluziilor prezentate zilele acestea, până la 4.000 de morţi ar fi putut fi evitate dacă guvernul italian condus de fostul premier Conte ar fi acţionat imediat cu măsuri împotriva pandemiei. Corespondenta RRA, Elena Postelnicu, a transmis de la Roma.
Elena Postelnicu: În ciuda avertismentelor lansate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, încă de la data de 5 ianuarie 2020 şi contrar măsurilor aprobate deja cu 14 ani înainte în privinţa combaterii unei pandemii, chiar dacă în acest caz era vorba la început doar de o gripă, Italia a întârziat în mod dramatic să pună în aplicare prescripţiile planificate. Toate acestea au contribuit la măcelul care a marcat istoria ţării noastre, scrie astăzi presa din peninsulă. Potrivit unei anchete aflată în plină desfăşurare, demarată în urmă cu trei ani de Parchetul din Bergamo, există numeroase lucruri care nu au funcţionat atunci când era nevoie. Ba mai mult, 19 persoane, printre care şi fostul premier Giuseppe Conte şi ministrul său al sănătăţii, Roberto Speranza, dar şi preşedintele regiunii Lombardia, Attilio Fontana, aflat în continuare în funcţie, până la manageri şi tehnicieni ai unor instituţii naţionale de sănătate, riscă să fie judecate. Potrivit ipotezei formulate de procurori, care se bazează pe expertize ştiinţifice, un lockdown numai în zona Bergamo ar fi făcut posibilă salvarea a cel puţin 4.000 de vieţi. Magistraţii suspectează pe Conte şi guvernul său că au subestimat răspândirea virusului, deşi datele la dispoziţia executivului arătau clar că situaţia la Bergamo, oraşul care ulterior a înregistrat un număr record de decese, şi în provincia învecinată se înrăutăţea rapid, şi asta în timp ce forţele de ordine erau deja pregătite să izoleze aceste localităţi de restul peninsulei. Primele zone roşii au fost stabilite la sfârşitul lui februarie 2020, prin decizia guvernului în peste 12 localităţi din regiunea Lombardia, în special Codogno, oraşul pacientului numărul unu. Giuseppe Conte a reacţionat la acest anunţ, spunând că este liniştit, subliniind, totodată, că a acţionat cu cel mai mare simţ al responsabilităţii într-unul dintre cele mai grele momente trăite de republica noastră. Sunt absolut dispus să-mi ofer întreaga cooperare în toate instanţele juridice, a precizat Conte, pentru persoanele decedate din Bergamo, dar nu numai, trebuie să onorăm 188.000 de morţi în întreaga ţară. Aceasta este o rană care nu se va vindeca, a mai comentat fostul premier. La Brescia, între timp, a fost deja înfiinţat Tribunalul Ministerial, care va trebui să evalueze poziţiile lui Giuseppe Conte şi Roberto Speranza. Judecătorii vor avea la dispoziţie 90 de zile pentru a decide dacă vor depune sau dacă vor transmite actele către procurorul-şef din Bergamo pentru a solicita camerei competente autorizaţia de a începe un adevărat proces.