Italia, fără asistenţă medicală pentru o zi
Cadrele medicale din Italia au oprit lucrul pentru 24 de ore, în semn de protest pentru propunerea legislativă care va reduce fondul destinat sistemului sanitar cu 1,5 miliarde de euro.
Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 19 Iulie 2010, 18:49
În Italia peste 40.000 de intervenţii chirurgicale programate au fost amânate, iar alte câteva sute de conusltaţii medicale nu au fost efectuate datorită unei greve de protest de 24 de ore ale cadrelor medicale din peninsulă faţă de măsurile pachetului de austreitate anunţat de executivul de la Roma.
Pe toată durata grevei de protest au fost asigurate doar serviciile în caz de urgenţă.
Măsurile pachetului de austreitate urmează să fie votat şi de plenul Camerei Deputaţilor în această săptămână.
Pachetul de măsuri prevede ca în următorii doi ani peste 1,5 miliarde de euro să fie tăiate din fondul destinat sistemului sanitar.
Medicii nu sunt de acord cu reducerea retribuţiilor pentru serviciile de gardă, noaptea sau în zilele de sărbătoare, cu îngheţarea pe trei ani a salariilor şi a noilor angajări, precum şi cu blocarea promovărilor în carieră.
Potrivit noilor restictii, în spitalele italiene vor putea fi angajaţi până în 2014 numai câte un medic sau asistent pentru fiecare cinci cadre medicale ieşite la pensie.
Această măsură va crea o reducere de cel puţin 30.000 de angajaţi în întregul sistem, ceea ce va afectata grav calitatea serviciului medical.
În prezent, salariul unui doctor stagiar este de 2.500 de euro, în vreme ce venitul unui medic ajuns aproape de pensie poate depăşi suma de 5 mii de euro.
Din cauza reducerii finanţărilor, atât din fondurile provenite prin programele guvernatamentale, cât şi a celor din partea administraţiei locale, este ameninţat şi personalul medical-administrativ angajat pe bază de contract cu perioadă determinată.
Ca răspuns, ministrul sănătăţii, Ferrucio Fazio, susţine că pachetul de austeritate ”nu afectează sistemul sanitar”, fiind menţinute principiile actuale de funcţionare şi finanţare.
De asemenea, Ferrucio Fazio afirmă că "ceea ce se urmăreşte de fapt este reducerea risipei de până acum".
Ministrul a mai precizat că vor fi blocate angajările de personal numai în spitalele din patru regiuni care şi-au depăşit în 2009 bugetul de cheltuieli medicale şi că va apela la sprijinul guvernului pentru acoperirea golurilor.
Pe de altă parte, reprezentanţii federaţiei asociaţiilor persoanelor de vârstă a treia, Federanziani, acuză medicii care au intrat în grevă, afirmând că "sunt obosiţi să plătească deserviciile”, subliniind că cele 40 de mii de operaţii chirugicale anulate ”costa peste 28 de milioane de euro, bani plătiţi tot de contribuabili”.
Greva şi protestul din faţa Parlamentului de la Roma sunt fără rezultat, deoarece încă de săptămâna trecută, ministrul pentru relaţia cu parlamentul, Raffaele Fito, a avertizat că în ciuda protestelor organizate în această perioada de sindicate, opoziţia şi reprezentanţii administraţiei locale nu vor mai accepta nici o modificare la iniţiativa normativă în dezbaterea camerei deputaţilor.
Iniţiativa legislativă va fi supusă la vot în aceeaşi formă adoptată joi de senatori.