Italia este văzută drept cea mai mare vulnerabilitate a zonei euro
În condiţiile unui volum imens de datorii acumulate în timp, actualul guvern, format din populişti şi extrema dreaptă, a propus ieri un buget pe 2019 cu cheltuieli greu de susţinut
Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 06 Octombrie 2018, 08:55
Italia este văzută drept cea mai mare vulnerabilitate a zonei euro.
În condiţiile unui volum imens de datorii acumulate în timp, actualul guvern, format din populişti şi extrema dreaptă după alegerile din primăvară, a propus ieri un buget pe 2019 cu cheltuieli greu de susţinut, încălcând toate constrângerile impuse de Uniunea Europeană în domeniul financiar.
Mulţi analişti se tem că de la Roma ar putea veni o nouă criză economică.
Bursele europene au reacţionat negativ şi au închis aseară în scădere.
La îngrijorările de la Bruxelles, ministrul de finanţe, Giovanni Tria, se limitează să promită că va explica motivele pentru care Italia a propus un deficit pe 2019 care la 2,4% din Produsul Intern Brut, depăşeşte de trei ori ţinta administraţiei anterioare.
Cifra bugetului pe 2019 va fi aproape dublă faţă de anii trecuţi, 40 de miliarde de euro şi aceasta, deoarece bugetul va include un venit de bază pentru săraci, 780 de euro pe lună, şi posibilitatea pensionării anticipate, îndeplinind astfel cerinţele coaliţiei populiste aflată la guvernare.
Executivul italian a decis să-şi ajusteze ţintele, anunţă chiar şi premierul Giuseppe Conte, deficitul urmând să scadă la 2,1% din Produsul Intern Brut în 2020 şi la 1,8% din Produsul Intern Brut în 2021, în timp ce datoria ar urma să scadă cu aproximativ patru puncte procentuale în următorii trei ani, ajungând în jur de 126,5% din Produsul Intern Brut.
Vicepremierul italian, Luigi Di Maio, a declarat tot aseară că Italia nu va schimba ţinta de deficit bugetar, în pofida presiunilor din partea Bruxelles-ului şi a partenerilor din Uniunea Europeană.