Italia, "esenţială" în rezolvarea crizei migranţilor
În ajunul vizitei sale la Berlin, premierul Italiei, Matteo Renzi, ţine să sublinieze că Germania şi Franţa nu pot soluţiona problema migraţiei fără implicarea Romei.
Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 29 Ianuarie 2016, 06:44
Criza refugiaţilor crează disensiuni şi între membri fondatori ai UE.
Cu numai o zi înainte de întâlnirea sa la Berlin cu cancelarul german Angela Merkel, premierul italian Matteo Renzi declară într-un interviu acordat cotidianului Frankfurter Allgemeine Zeitung că este nemulţumit de atitudinea Germaniei care demarează toate iniţiativele UE prin întâlniri bilaterale cu francezii, excluzându-i astfel pe ceilalţi parteneri europeni, aşa cum este şi Italia.
Aş fi bineînţeles mulţumit dacă Angela Merkel şi François Hollande ar fi în măsură să rezolve toate aceste probleme, dar în majoritatea timpului nu este cazul - a comentat şeful guvernului italian.
Principala problemă este din punctul său de vedere rezolvarea crizei migraţiei, Italia fiind una din porţile de intrare în Europa ale solicitanţilor de azil.
Matteo Renzi este nemulţumit de faptul că, deşi ţara sa este cea mai afectată de valurile de migranţi, el află rezultatul întâlnirilor liderilor europeni din presă, plângându-se astfel că nu este niciodată invitat la discuţii.
Liderul de la Roma a fost deranjat în special de criticile partenerilor europeni, cu Germania în frunte, referitoare la ritmul extrem de lent al autorităţilor italiene în a crea centrele de primire, aşa-numitele hotspot, în care refugiaţii sunt triaţi de migranţii economici.
A fost astfel, într-adevăr - confirmă Renzi - însă în prezent există toate aceste centre în Sicilia şi amenajăm un altul în partea de nord-vest.
Imigranţii sunt toţi înregistraţi, sută la sută, cu amprentele lor digitale.
Nemulţumirile liderului de la Roma faţă de Germania şi Comisia Europeană s-au înmulţit în ultimele săptămâni, din cauza constrângerilor bugetare europene, considerate prea rigide, a politicii energetice şi a rgulilor privind salvarea băncilor, dar şi a crizei refugiaţilor încă nerezolvate.
Matteo Renzi a mai comentat referindu-se la relaţiile bilateale italo-germane, că este de acord cu ideea vicecancelarului de la Berlin, Sigmar Gabriel, de a tăia ajutorul pentru dezvoltare în cazul acelor ţări din Africa de Nord care nu sunt dipsuse să-i primească pe migranţii ale căror solicitări de azil au fost respinse.
Nu este pentru prima dată când şeful guvernului de la Roma se simte izolat de liderii de la Bruxelles, Berlin şi Paris.