Italia e îngrijorată de valul de imigranţi
Oficialii italieni au declarat că se află în pragul unei ”crize a imigraţiei” şi au solicitat extinderea rolului agenţiei de supraveghere a frontierelor Uniunii Europene, Frontex, pentru a face faţă valului de imigranţi arabi.
Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 17 Februarie 2011, 18:06
Guvernul de la Roma este din ce în ce mai îngrijorat de un eventual aflux de imigranţi egipteni şi tunisieni în Peninsulă, aceasta în condiţiile în care în ultima lună au debarcat la Lampedusa peste 5.300 de tunisieni, jumătate dintre ei la sfârşitul săptămânii trecute.
Încă de vineri, oficialii italieni au declarat că se află în pragul unei ”crize a imigraţiei” şi au solicitat extinderea rolului agenţiei de supraveghere a frontierelor Uniunii Europene – Frontex pentru a face faţă valului de imigranţi arabi şi a acoperi costurile de repatriere.
Suma cerută de ministrul italian de interne, Roberto Maroni, este de 100 de milioane de euro, în contextul în care oficialul consideră că 80.000 de tunisieni vor încerca să ajungă în Europa, în special în Franţa, prin Italia.
Şi ministrul italian de externe Franco Frattini consideră că este necesar şi solicită un alt plan Marshall pentru a împiedica sosirea în Europa a unui ''imens val de imigranvi'' din Egipt, Tunisia sau din alte ţări arabe şi pentru a susţine economic ''tranziţia democratică'' din cele două ţari afectate de revolte.
Şeful diplomaţiei italiene a organizat în această după amiază, la Ministerul de externe din Roma o masă rotundă asupra oportunităţilor pe care le oferă piaţa tunisiană, în vederea atragerii de cât mai mulţi investitori în ţara arabă.
Ministrul Frattini a repetat şi de această dată apelul său către Uniunea Europeană de a face mai mult pentru Tunisia, referindu-se la suma promisă de 258 de milioane de euro, din care 17 milioane ar fi disponibili imediat.
Frattini a mai amintit că Italia va oferi pentru început 5 milioane de euro, iar in a doua etapă va dona alte 13 milioane.
Egiptul acceptă repatrierea imigranţilor
Pe de altă parte, Italia va deschide o a treia linie de credit, în valoare de peste 20 de milioane de euro, pentru prevenirea poluării maritime, în vederea dezvoltării turismului în Tunisia.
Referitor la centrul de primire de la Lampedusa, care în prezent găzduieşte peste 2000 de imigranţi, Ministrul de interne, Roberto Maroni, a anunţat că în 10 zile acesta va fi eliberat, clandestinii fiind transferaţi la Bari şi la Mineo, un sat din provincia siciliană Catania.
Totodată oficialul italian a început repatrierile imigranţilor care încercă să ajungă cu barca în Sicilia.
Un avionul cu 44 de egipteni a decolat în această dimineaţă de pe aeroportul din Catania cu destinaţia Cairo.
Decizia Egiptului de a accepta repatrierea acestora reprezintă pentru guvernul de la Roma ”o veste bună”, în sensul că acordurile semnate cu guvernul fostului preşedinte Mubarak, acorduri care prevăd repatrierea rapidă a egiptenilor care ajung pe ţărmurile Italiei, au rămas încă valabile.
În cazul guvernului tunisian, acordul bilateral, care permitea până în prezent controlul eficient al imigraviei ilegale, nu mai este aplicat din cauza crizei din ţara arabă.
Până în prezent, în Peninsulă, trăiesc cu rezidenţă 105.000 de tunisieni şi 84.000 de egipteni, însă comunităţile cele mai mari se înregistrează în Franţa, ţară în care intenţionează să ajungă cea mai mare parte a imigranţilor debarcaţi la Lampedusa, zilele acestea.