Italia cere mai multă solidaritate în ceea ce privește gestionarea crizei refugiaților
Anul trecut, 100.000 de migranți au rămas în Peninsulă, în condițiile în care nicio altă țară din Uniunea Europeană nu a preluat o parte din ei.
Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 03 Ianuarie 2023, 20:26
Realizator: Cristina Dumitrescu - Italia cere mai multă solidaritate în ce privește gestionarea crizei refugiaților. Autoritățile de la Roma spun că anul trecut, 100.000 de migranți au rămas în Peninsulă, în condițiile în care nicio altă țară din Uniunea Europeană nu a preluat o parte din ei. Elena Postelnicu relatează.
Reporter: Egiptul, Tunisia, Bangladesh, Siria și Afganistan sunt principalele țări de origine ale migranților care au ajuns în Italia în 2022. Şi au fost chiar mult mai mulți decât în anii precedenți. În total, 104.060 de migranți au sosit pe mare în anul care tocmai s-a încheiat, o creștere puternică în comparație cu cei 67.000 în 2021 și 2020, potrivit datelor prezentate de Ministerul de Interne de la Roma. Luna cu cele mai multe debarcări a fost august - 16.820 - în timp ce în martie au ajuns pe țărmul italian numai 1.360 de migranți. În acest context, Italia trece, potrivit ministrului de interne, Matteo Piantedosi, printr-o perioadă de urgență națională. Datele publicate de minister se referă doar la migranții care sosesc pe mare, dar în realitate, din ce în ce mai multe persoane încearcă să ajungă în Italia și pe uscat pe ruta balcanică. Potrivit autorităților locale din regiunea Friuli Venezia Giulia, în ultimele luni ale anului trecut, în fiecare zi, 200-300 de persoane, inclusiv solicitanți de azil și migranți ilegali, au trecut frontiera slovenă, în prezent aflându-se pe teritoriul italian.