Italia cere ajutorul UE în rezolvarea problemelor economice
Premierul Italiei, Mario Monti, a dat asigurări că ţara sa îşi va ţine promisiunile privind asanarea bugetară, dar a atras atenţia că este nevoie de un efort similar pentru relansare economică.
Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 12 Ianuarie 2012, 15:29
Premierul Italiei, Mario Monti, reproşează instituţiilor europene şi principalelor state membre ale Uniunii că ignoră măsurile de stimulare a creşterii economice, limitându-se doar la întărirea disciplinei financiare.
Într-un discurs rostit, joi, în parlamentul Italiei, după întâlnirile avute cu liderii Franţei şi Germaniei, Mario Monti a dat asigurări că Italia îşi va ţine promisiunile privind asanarea bugetară, dar a atras atenţia că este nevoie de un efort similar pentru relansare economică.
Datoria publică a Italiei este printre cele mai mari în rândul ţărilor Uniunii, iar agenţia de rating Fitch îndemna, miercuri, instituţiile europene să îi vină în ajutor, pentru a evita prăbuşirea monedei euro, cu efecte catstrofale.
Liderul de la Roma solicită acum o mai mare implicare din partea Uniunii Europene şi a altor membri, în speranţa că se va simţi o reducere a dobânzilor pe pieţele financiare.
Discursul şefului executivului italian, Mario Monti, de aproximativ 20 de minute, de joi dimineaţă, din Camera Deputaţilor, s-a învârtit în jurul principiului de creştere: creştere a Europei, dar şi a Italia.
"Italia trebuie să joace un rol activ, pentru a ajuta la dezvoltarea Europei, din nou, prin stabilitate şi creştere economică", a precizat Mario Monti.
Întâlniri importante pentru Italia
Discursul de joi vine după două întâlniri importante ale premierului Mario Monti, la Paris, cu preşedintele Nicolas Sarkozy şi, miercuri, la Berlin, cu cancelarul german, Angela Merkel.
Conţinutul şi rapiditatea reformelor întreprinse în Italia au fost apreciate de cancelarul german, Angela Merkel, cu ocazia vizitei premierului Mario Monti la Berlin.
Liderul italian va avea o discuţie cu omologul său David Cameron, la 18 ianuarie, la Londra, urmând ca la 20 ianuarie să organizeze o reuniune la Roma, din nou, cu liderii Franţei şi Germaniei.
Însă, potrivit lui Mario Monti, întâlnirile bilaterale nu schimbă deciziile la nivel european.
"O călătorie la Berlin, o alta la Paris sau o reuniune trilaterală cu Franţa şi Germania, la Roma, nu pot schimba deciziile Uniunii Europene. Sunt lucruri care se construiesc cu răbdare.
"Este foarte uşor să faci paşi înapoi, fără a mai avea încrederea din partea acestor parteneri, dar este şi mai greu să faci paşi înainte şi este ceea ce încercăm să facem, iar contribuţia parlamentului italian este fundamentală în demersul nostru", a declarat Mario Monti.
Totodată, liderul de la Roma a făcut referire la angajamentul luat de Banca Centrală Europeană de a cumpăra obligaţiuni guvernamentale din Italia şi Spania.
"Aş vrea să precizez că totul are o legătură. Nu este exclus ca Banca Centrală Europeană, în ale cărei decizii nu putem să intrăm, odată aprobată, la nivel european, taxa pe tranzacţiile financiare se va simţi mai relaxată", a spus Mario Monti.
Mario Monti a mai anunţat că summitul Uniunii Europene, prevăzut iniţial pentru 30 ianuarie, a fost devansat cu o zi, din motive tehnice, urmând să se desfăşoare duminică, 29 ianuarie.
În cadrul respectivului summit se vor aborda teme precum creşterea economică şi crearea de locuri de muncă în statele Uniunii Europene.