Italia aşteaptă sprijinul concret al UE în problema emigraţiei
Italia aşteaptă sprijinul concret al Uniunii Europene în problema emigraţiei, la Reuniunea Informală a Miniştrilor de Interne, care va avea loc, la Tallinn, joi.
Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 04 Iulie 2017, 06:56
Italia aşteaptă sprijinul concret al Uniunii Europene în problema emigraţiei, la Reuniunea Informală a Miniştrilor de Interne, care va avea loc, la Tallinn, joi.
Reuniunea se desfăşoară în condiţiile în care Roma face faţă tot mai greu afluxului de migranţi şi după discuţia avută ieri, la Paris, de comisarul european pentru migraţie, afaceri interne şi cetăţenie, Dimitris Avramopoulos, cu miniştrii de interne din Italia, Franţa şi Germania.
Corespondenţă din Roma - Reporter: Elena Postelnicu - Primele rezultate ale iniţiativei italiene se văd deja şi sper că se vor produce efecte concrete - a declarat premierul Paolo Gentiloni, referindu-se la întâlnirea de la Paris a miniştrilor de interne din Franţa, Italia şi Germania cu comisarul european pentru migraţie, afaceri interne şi cetăţenie, grecul Dimitris Avramopoulos, o întâlnire organizată ad-hoc, duminică după-amiază, doar cu trei zile înainte de Reuniunea G 20 a miniştrilor de interne, de la Tallinn, din Estonia.
În contextul în care Italia deja se ocupă de gestionarea fluxurilor migratorii, cerem, totuşi, o implicare a Uniunii Europene, care este necesară pentru Italia, pentru a evita ca aceste fluxuri să devină imposibil de a fi susţinute generând reacţii ostile în societatea italiană - a mai solicitat Gentiloni.
Acordul de la Paris prevede, printre punctele cele mai importante, regelementarea acţiunilor şi finanţării organizaţiilor non-guvernamentale şi mai multe fonduri, pentru a permite Libiei să controleze coasta, introducând un fel de control al frontierelor europene chiar pe teritoriul african.
Un alt punct esenţial se referă la procesul de relocare, de redistribuire a refugiaţilor, un proces îngreunat din cauza unor state care refuză să-i preia pe aceşti refugiaţi, care au dreptul la protecţie. În acest sens, se are în vedere rescrierea condiţiilor care să permită altor ţări, cum ar fi Spania, Malta, Olanda şi Irlanda, care au deja nave în Medietarană şi salavează migranţi, să pot transporta şi debarca aceste persoane pe teritoriul lor. Vor exista, prin urmare, reguli cum ar fi interzicerea accesului în zona apelor teritoriale libiene în privinţa acestor nave, care aparţin organizaţiilor non-guvernamentale şi, care, în prezent, ajută operaţiunile de salvare ale Agenţiei Frontex. În condiţiile în care unele organizaţii umanitare sunt anchetate de procurorii italieni pentru posibile legături de colaborare cu traficanţii de imigranţi din Libia, în porturile din Sicilia şi Calabria vor putea intra doar navele care nu au astfel de probleme. Autorităţile de la Roma atrag atenţia celorlalte state ale Uniunii Europene că de la începutul acestui an, până în prezent, au debarcat în peninsulă peste 83 mii de migranţi, cu 19 % mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.