Italia are datorii care depăşesc 130% din PIB
Guvernul de la Roma propune ca proiectul de buget să fie fundamentat pe un buget de 2,4% din PIB, iar Comisia Europeană a calificat proiecţia bugetară drept nerealistă
Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 13 Octombrie 2018, 03:11
Proiectul de buget ignoră prevederile unui acord european care stipulează clar că datoriile totale a unui stat nu pot depăşi 60% din PIB. Or Italia are deja datorii care depăşesc 130% din PIB. Din acest motiv guvernul italian precedent se şi obligase faţă de Comisia Europeană să limiteze contractarea de noi datorii la 0,8% din PIB şi să returneze treptat din creditele vechi.
Până la miljocul lunii noiembrie, Comisia Europeană intenţionează să formuleze un răspuns oficial la proiectul de buget din Italia şi să recomande modificări. Comisia vrea să evite orice confruntare deschisă cu Di Maio şi Salvini.
Preşedintele Repubilici italiene, Sergio Mattarella, a cerut premierului Giuseppe Conte şi celor doi vicepremieri, Luigi di Maio şi Matteo Salvini, să schimbe tonul folosit de ei până acum faţă de Bruxelles şi să se reia un dialog constructiv cu Comisia Europeană, în special la Consiliul Uniunii Europene de săptmâna viitoare.
Noul guvern populist de extremă dreapta de la Roma a decis în luna septembrie să stabilească deficitul public pentru următorii trei ani la 2,4% din Produsul Intern Brut, faţă de 0,8%, pe care precedentul guvern de centru-stânga se angajase să îl menţină. Comisia Europeană, care urmează să examineze acest proiect începând de la 15 octombrie, a estimat deja că şi se pare nerealizabil.
Cei doi vicepremieri, Luigi Di Maio, de la Mişcarea Populistă Cinci Stele, şi Matteo Salvini, de la formaţiunea de extremă dreaptă Liga, nu ascultă de nimeni şi pare că nu le pasă de tensiunile de pe pieţele financiare, tensiuni care l-au determinat chiar şi pe preşedintele italian, Sergio Mattarella, să lanseze un avertisment.
"Constituţia italiană, Constituţia noastră afirmă în Articolul 97 că trebuie asigurat un echilibru bugetar şi viabilitatea datoriei publice. În cazul în care Comisia Europeană va respinge proiectul de buget prezentat de guvernul italian, puţin îmi pasă. Eu îl fac oricum", a comentat vicepremierul Matteo Salvini, cerându-i totdată şefului statului să fie liniştit că după anii de bugete impuse de Europa, care au făcut să explodeze deficitul public ajuns la maximele sale istorice, în cele din urmă se schimbă direcţia şi se pariază pe viitor şi creştere.