Italia alocă 80 miliarde de euro pentru creşterea economiei
Executivul de la Roma a aprobat alocarea unor sume importante pentru sprijinirea economiei ecologice şi a companiilor care angajează personal calificat dar şi pentru dezvoltarea zonelor rurale.
Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 17 Iunie 2012, 10:53
Guvernul de la Roma a aprobat la sfârşitul acestei săptămâni o serie de măsuri pentru relansarea economiei, în vederea creşterii şi a reducerii cheltuielilor statului.
Decretul pentru dezvoltare conţine 61 de articole, are 70 de pagini și cuprinde o serie de măsuri ”semnificative şi foarte robuste”.
Italia va mobiliza resurse de aproape 80 de miliarde de euro prin această nouă reformă ”pentru a favoriza creşterea ţării şi reducerea cheltuielilor ministerelor de la Roma”, consideră ministrului industriei şi dezvoltării economice, Corrado Passera.
Potrivit noului decret, care vine ca o completare la reforma ”Salveaza Italia”, lansată la sfârşitul anului trecut, va fi introdus un credit de cel mult 200.000 de euro pe an pentru întreprinderile care angajează personal calificat şi sprijin financiar pentru cei care fac investiţii în economia ”verde”.
Totodata decretul va extinde finanţările prevăzute de fondul Kyoto (care dispune de 470 de milioane de euro) pentru sectorul public şi privat care acţionează în domeniul asa zisei economii verzi.
Mult contestata taxă pe proprietăţile imobiliare nu va trebui să fie plătită, pe o perioadă de cel mult trei ani de la terminarea construcţiilor, pentru imobilele întreprinderilor - depozite şi fabrici.
În cadrul planului naţional pentru dezvoltarea zonelor urbane, va fi creată o așa zisă ”cabină de regie” care va selecţiona intervenţiile care vor fi realizate ulterior, propuse de primării, inclusiv pentru a promova activităţi de formare profesională, activităţi economice şi în domeniul energetic, pentru a îmbunătăţi serviciile publice locale şi pentru a realiza noi infrastructuri.
Acest decret este aprobat la doar două zile după ce primul ministru Mario Monti a declarat că Italia nu va avea nevoie de ajutorul Fondului de susţinere a zonei euro, deoarece situaţia de criză poate fi depăşită printr-o accelerare a măsurilor de relansare economică.
Italia se confruntă din nou cu neîncrederea investitorilor, randamentele obligaţiunilor guvernamentale cu maturitatea la 10 ani depăşind în prezent pragul de 6%, considerat nesustenabil pe termen lung, din cauza temerilor referitoare la adâncirea crizei datoriilor din zona euro.