Italia - alertă nouă de secetă din cauza temperaturilor ridicate şi a lipsei precipitaţiilor
Meteorologii avertizează că dacă nu va ploua pentru cel puţin două luni, Italia va trece printr-o vară şi mai secetoasă decât cea de anul trecut.
Articol de Radio România Actualităţi, 21 Februarie 2023, 03:09
Italia se confruntă cu o nouă alertă de secetă din cauza temperaturilor ridicate şi a lipsei precipitaţiilor din timpul iernii. Râurile şi lacurile peninsulei suferă din cauza lipsei severe de apă, după cum a explicat, de la Roma, corespondenta RRA, Elena Postelnicu.
Elena Postelnicu: Lipsa apei în Italia aminteşte de seceta din vara trecută; nu plouă şi nu ninge suficient. Marile lacuri din nord sunt pe jumătate goale, iar nivelul faimosului şi frumosului lac Garda este la cel mai scăzut nivel din toate timpurile. Râul Po are de suferit şi chiar şi în Veneţia se înregistrează o maree joasă constantă. O treime din alimentele "Made in Italy" produse în regiunea Piemonte sunt în pericol. Seceta din Italia nu se resimte doar în agricultură, ci începe să afecteze şi apa potabilă, în unele localităţi, tot din Piemonte, fiind trimise cisterne cu apă pentru cetăţeni. Temperaturile ridicate din nord ameninţă, de asemenea, să anuleze beneficiile aduse de căderile de zăpadă de care s-a bucurat în special nord-estul ţării. În Alpi topirea zăpezii are loc prea repede, ceea ce împiedică acumularea de rezerve şi o alimentare profitabilă a cursurilor de apă. Acelaşi lucru este valabil şi pentru regiunea Emilia-Romagna. Producţia curată de energie electrică este, de asemenea, penalizată, un prejudiciu enorm care se adaugă la cele suferite de agricultură. Potrivit Asociaţiei Coldiretti, situaţia este mai gravă decât anul trecut, când s-a înregistrat o pierdere de cel puţin şase miliarde de euro în recolte din cauza secetei. Cu râul Po secat - subliniază Coldiretti - o treime din masa "Made in Italy" este în pericol, deoarece este produsă în Valea Padului, unde se concentrează şi jumătate din creşterea animalelor la nivel naţional. În acest sens, în faţa schimbărilor climatice - consideră preşedintele Coldiretti, Ettore Trentini - este necesar să se pună în aplicare un plan pentru rezervoare pentru a combate seceta şi pentru a creşte colectarea de apă de ploaie, care este de doar 11%. Şi meteorologii avertizează că dacă nu va ploua pentru cel puţin două luni, Italia va trece printr-o vară şi mai secetoasă decât cea de anul trecut.