Italia a intrat într-un proces lent de relaxare a restricţiilor anti-COVID
14 regiuni din 20 se află în zona galbenă, cu terase deschise pentru prânz şi cină. Abia de la 1 iunie italienii vor putea să mănânce numai la prânz şi în interiorul localurilor.
Articol de Radio România Actualităţi, 27 Aprilie 2021, 00:33
În Italia, ieri a fost prima zi cu terase, cinematografe, săli de concerte şi teatre deschise în cele 14 regiuni considerate "în zona galbenă".
Corespondenta RRA, Elena Postelnicu, transmite mai multe informații de la Roma.
Elena Postelnicu:După cinci săptămâni de semi-izolare la nivel naţional, Italia a intrat într-un proces lent de relaxare a restricţiilor anti-COVID: 14 regiuni din 20 se află în zona galbenă, cu terase deschise pentru prânz şi cină. Abia de la 1 iunie italienii vor putea să mănânce numai la prânz şi în interiorul localurilor publice. Cu toate acestea, în provincia autonomă Bolzano din nordul peninsulei, restaurantele îi primesc deja de pe clienţii care prezintă un aşa-numit "corona-pass", care presupune un test negativ de diagnosticare a coronavirusului, un certificat de imunizare sau o dovadă de vindecare după contaminare cu COVID.
Corespondenta RRA, mai precizează că de ieri s-au reluat activităţile şi din cinematografe, teatre, din sălile de concerte, cluburile live şi muzeele numai din zona galbenă, cu condiţia respectării distanţei de un metru între persoane şi capacitatea maximă permisă de 50%.
Elena Postelnicu: Nu se renunţă însă la izolarea de noapte dintre orele 22:00 şi 5:00. Restricţii anti-COVID severe se aplică în continuare în Insula Sardinia, singura zonă roşie din Italia, şi în regiunile Puglia, Valle d'Aosta, Sicilia, Calabria şi Basilicata, rămase în zona portocalie. Deplasările între regiunile din zona galbenă sunt libere, în vreme ce pentru deplasarea în scop turistic în zonele portocalii şi roşii cetăţenii trebuie să prezinte un certificat de vaccinare, un test COVID negativ făcut în ultimele 48 de ore sau o adeverinţă prin care să ateste vindecarea după contaminarea cu COVID. Certificatul de vaccinare emis de unul dintre statele UE este recunoscut în Italia. Pentru cei care se deplasează însă în scop de muncă, sănătate sau altă urgenţă care poate fi demonstrată, va fi necesară doar o declaraţie pe propria răspundere.