Italia a acordat cel mai mare număr de cetăţenii din Uniunea Europeană
O cincime dintre cei un milion de noi cetăţeni europeni au căpătat în 2016 cetăţenia italiană, arată o statistică publicată la Bruxelles
Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 12 Aprilie 2018, 02:18
Cele mai multe cetăţenii au fost oferite de Italia, cu peste 200.000 de persoane, urmată de Spania, cu 150.000, şi de Marea Britanie, cu 149.000.
Noii cetăţeni italieni provin în principal din Albania, 18,3%, Maroc, 17,5%, şi România, 6,4%.
În Italia, românii sau alţi migranţi ai Uniunii Europene pot solicita obţinerea cetăţeniei italiene după patru ani de rezidenţă legală în Peninsulă. Termenul este de cinci ani pentru refugiaţi, dar şi pentru adulţii străini adoptaţi de cetăţeni italieni, şapte ani pentru copiii adoptaţi de cetăţeni italieni şi zece ani pentru cetăţenii din afara statelor membre ale Uniunii Europene.
Cetăţenia acordată copiilor migranţilor cu rezidenţă în Italia este un subiect care a provocat numeroase valuri de polemică în Peninsulă.
Un nou proiect de lege, aprobat anul trecut de fostul guvern condus de Paolo Gentiloni a introdus noi criterii, care facilitează obţinerea cetăţeniei italiene. Primul criteriu introduce o excepţie conform căreia copiii născuţi în Italia pot primi cetăţenia acestei ţări dacă cel puţin unul dintre părinţii săi a stat cu forme legale în Italia cel puţin cinci ani. Conform celui de-al doilea criteriu, pot solicita cetăţenia italiană minorii născuţi în Italia, precum şi cei veniţi în această ţară înaintea împlinirii vârstei de 12 ani, dacă au fost şcolarizaţi aici timp de cel puţin cinci ani.
Conform unui raport independent, în urma aplicării accestor noi criterii, aproximativ 800.000 de minori aflaţi în prezent în Italia, respectiv circa 80 la sută din numărul lor total, vor putea dobândi cetăţenia italiană.
Iniţiativa a provocat dezbateri politice intense, mai multe partide considerând-o o măsură electorală prin are Partidul Democrat, aflat în pierdere de popularitate, ar încerca să atragă voturile imigranţilor.