Israelul şi palestinienii "se blamează reciproc"
În privinţa Orientului Mijlociu, emisarul american Martin Indyk acuză ambele părţi, atât pe israelieni, cât şi pe palestinieni, pentru eşecul tratativelor.
10 Mai 2014, 01:55
În privinţa Orientului Mijlociu, emisarul american Martin Indyk acuză ambele părţi, atât pe israelieni, cât şi pe palestinieni, pentru eşecul tratativelor, iar Israelul arată că nici emisarul american nu este lipsit de responsabilitate pentru actualul impas.
Termenul limită al negocierilor dintre israelieni şi palestinieni, negocieri relansate în iulie de secretarul de stat american, a expirat pe 29 aprilie, fără vreun rezultat.
Emisarul american Martin Indyk dă vina pe ambele părţi pentru eşecul negocierilor politice.
Israelul şi palestinienii încearcă să se blameze reciproc - spune Martin Indyk -, dar ambele părţi au pierdut ocazii şi au luat măsuri care au subminat negocierile.
Potrivit emisarului american, continuarea construcţiilor israeliene este unul dintre factorii care au condus la blocarea tratativelor.
Decizia Israelului de a continua construcţiile în Cisiordania l-ar fi determinat pe liderul Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, să creadă că nu are partener - susţine Martin Indyk.
Martin Indyk a criticat şi decizia preşedintelui palestinian de a semna cererile de aderare la tratate internaţionale şi pentru recunoaştere la organisme internaţionale.
În egală măsură, emisarul american a condamnat terorismul palestinian.
"Când palestinienii asasinează femei, copii şi sunt consideraţi eroi, cine mai poate blama disperarea şi furia Israelului?"
Negocierile pot fi reluate
Cu toate criticile la adresa ambelor părţi, Martin Indyk crede că negocierile pot fi reluate.
El a evocat, în acest sens, semnarea Acordului de pace în 1975 între Israel şi Egipt. Remarcile emisarului american nu au rămas fără răspuns.
Un înalt responsabil israelian l-a acuzat pe Martin Indyk de ipocrizie, deoarece nimeni nu a ascuns că vor continua construcţiile, inclusiv în Ierusalimul de Est.
Şi Martin Indyk ştia acest lucru: "Vine şi îi blamează pe ceilalţi fără să vorbească de propria responsabilitate pentru impasul actual".
Martin Indyk ştia că pe această bază Israelul a acceptat să intre în negocieri şi nu este clar de ce acum critică.
Secretarul de stat american John Kerry l-a numit pe Martin Indyk reprezentantul său personal pentru convorbiri.
Indyk a cerut să fie prezent la toate reuniunile în pofida faptului că procesul trebuia să fie, în principal, unul bilateral.
La anumite reuniuni absenţa sa a fost, de fapt, avantajoasă, potrivit sursei citate.
Alţi responsabili l-au criticat deja pe secretarul de stat american John Kerry, ministrul apărării Moshe Yaalon afirmând că acesta acţionează obsesiv, cu fervoare mesianică.