Israelul se pregăteşte să încheie operaţiunile militare din Fâşia Gaza
Israelul se pregăteşte să încheie operaţiunile militare majore din Fâşia Gaza şi să disloce o mare parte a forţelor pe care le are acolo, la graniţa cu Libanul.
Articol de Radio România Actualităţi, 02 Iulie 2024, 14:34
Israelul se pregăteşte să încheie operaţiunile militare majore din Fâşia Gaza şi să disloce o mare parte a forţelor pe care le are acolo, la graniţa cu Libanul, unde este angajat de luni de zile într-un război de joasă intensitate cu gruparea islamistă Hezbollah.
Mobilizarea israeliană la graniţă ar putea duce la o operaţiune militară majoră, după cum transmite corespondentul RRA, Ion Ştiubea: ”După toate aparenţele, începutul operaţiunii militare israeliene în Liban este preconizat pentru ultima săptămână a lunii iulie, dacă organizaţia Hezbollah nu îşi va reduce între timp bombardamentele asupra zonei de nord a Israelului sau dacă nu vor interveni schimbări în tratativele pentru eliberarea ostaticilor israelieni.
Astfel a reieşit după întâlnirea de ieri a primului ministru Benjamin Netanyahu, şi a ministrului apărării, Yoav Gallant, cu membrii Comandamentului Regiunii Militare de Sud. În cursul discuţiilor s-a calificat că faza intensivă a războiului din Fişa Gaza este pe punctul să se încheie, urmând ca majoritatea resurselor militare să fie deplasate spre graniţa de nord a ţării.
În paralel, Iranul şi organizaţia Hezbollah au avut discuţii în ultimele zile referitoare la încheierea operaţiunilor militare israliene în Fâşia Gaza şi la modul în care ar trebui să reacţioneze în momentul intrării terestre a armatei israeliene în Liban. Cotidianul german Bild a relatat ieri că în Occident se apreciază că organizaţia Hezbollah nu îşi va diminua bombardamentele asupra zonei de nord a Israelului, ceea ce va provoca intervenţia acestuia în Liban, în ultima săptămână a lunii iulie.”
Numeroşi analişti au avertizat în ultima perioadă că un conflict la scară largă între Israel şi Hezbollah ar putea avea consecinţe grave asupra întregii regiuni. Gruparea islamistă are un arsenal de peste 100.000 de rachete, iar luptătorii săi sunt mai bine pregătiţi şi echipaţi decât cei ai Hamas.
În plus, ca principal aliat al Iranului în regiune, Hezbollah-ul ar beneficia probabil de sprijinul acestuia şi al miliţilor şiite din subordinea sa. Hezbollah-ul a ameninţat că, în caz de război, rachetele sale ar putea lovi şi Ciprul, care e stat membru UE./editor Florin Lepadatu/