Israelul critică acordul de la Geneva cu Iranul
Israelul afirmă că înţelegerea deschide calea unei curse a înarmării, în Orientul Mijlociu şi că ţări ca Turcia, Arabia Saudită sau Egiptul, vor dori să dezvolte arme nucleare.
Articol de Radiojurnal, 25 Noiembrie 2013, 07:03
Uniunea Europeană a salutat "curajul" demonstrat de Iran şi de cele şase mari puteri ale lumii, care au ajuns, după mai multe zile de negocieri tensionate la Geneva, la un acord, prin care republica islamică acceptă o limitare a programului său nuclear, în schimbul relaxării sancţiunilor economice internaţionale.
Preşedintele american, Barack Obama, a declarat că, pentru prima dată în ultimii zeci de ani, regimul de la Teheran a acceptat să îşi reducă rezervele de uraniu îmbogăţit şi să permită inspectarea uzinelor sale nucleare.
Preşedintele Iranului, Hassan Rohani, a calificat drept un "succes" acordul de la Geneva, iar liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei şi-a dat acordul pentru continuarea negocierilor.
În schimb, Israelul afirmă că înţelegerea deschide calea unei curse a înarmării, în Orientul Mijlociu şi că ţări ca Turcia, Arabia Saudită sau Egiptul, vor dori să dezvolte arme nucleare.
Corespondentul Radio România Actualităţi la Ierusalim relatează că premierul israelian Benjamin Netanyahu a criticat acordul de la Geneva.
"Ceea ce s-a obţinut la Geneva nu este un acord istoric, este o eroare istorică" - a declarat premierul Benjamin Netanyahu.
"Israelul nu este obligat faţă de acest acord. Israelul îşi rezervă dreptul de a se apăra singur şi nu va permite Iranului să dezvolte capacităţi de arme nucleare."
Purtătorul de cuvânt al premierului israelian, Mark Regev, a explicat de ce acordul este periculos.
"Dorim să acceptăm Iranul ca pe o ţară nucleară paşnică. Pentru energie nucleară paşnică, nu este nevoie de centrifuge. Energia nucleară paşnică nu are nevoie de un reactor cu apă grea, care produce plutoniu. Ai nevoie de cele două elemente, doar dacă vrei o bomb nucleară, iar acordul acesta permite Iranului să aibă capacităţile necesare."
Preşedintele Shimon Peres a declarat pentru presa internaţională că acordul semnat la Geneva este temporar şi se referă la o perioadă determinată.
Precum toate naţiunile, Israelul preferă o soluţie diplomatică.
Dacă nu se reuşeşte, soluţiile următoare sunt mult mai grave.