Israelul consideră acordul cu Iranul "o greşeală istorică"
Israelul se află printre ţările care nu văd cu ochi buni acordul privind dosarul nuclear iranian, la care s-a ajuns în weekend la Geneva.
25 Noiembrie 2013, 15:01
Acordul privind dosarul nuclear iranian, la care s-a ajuns în week-end, la Geneva, a provocat uşurare în comunitatea internaţională, dar îngrijorare în Orientul Mijlociu.
Există temeri că s-ar putea înregistra o cursă a înarmărilor în regiune.
În esenţa, documentul convenit prevede acceptul Iranului de a-şi limita gradual programul nuclear în schimbul unei reduceri treptate a sancţiunilor internaţionale.
În următoarele şase luni vor avea loc noi convorbiri pentru fixarea următoarelor etape.
Israelul se află printre ţările care nu văd cu ochi buni acest acord.
Preşedintele american Barack Obama i-a telefonat premierului israelian, Benjamin Netanyahu, pentru a discuta în legătură cu acordul interimar între marile puteri şi Iran.
Obama i-a spus premierului israelian că intenţionează consultări deschise cu Israelul pentru o soluţie globală în chestiunea nucleară iraniană.
Preşedintele american a reiterat angajamentul SUA pentru securitatea Israelului. Administraţia de la Washington susţine că Acordul de la Geneva este şi în interesul Israelului, în timp ce premierul Netanyahu declară contrariul.
Există îndoieli şi în Congresul american cu privire la seriozitatea Republicii Islamice în aplicarea acordului interimar.
Unii dintre consilierii lui Obama speră ca hotărârile decisive în privinţa Iranului să fie adoptate de un alt preşedinte american.
Iranul poate îmbogăţi în continuare uraniul
Contrar rezoluţiilor Consiliului de Securitate ONU, Teheranul obţine prin acordul de la Geneva dreptul de a îmbogăţi uraniul, cel puţin în următoarele şase luni.
După semnarea acordului interimar la Geneva, Benjamin Netanyahu a atacat în mai multe rânduri, numind proiectul american "o eroare istorică".
Analiştii comentează despre scăderea popularităţii liderului Casei Albe din cauza problemelor legate de reforma în sănătate, cât şi insuccesele pe plan internaţional, inclusiv situaţia din Siria, unde eficacitatea soluţiei de până acum nu a fost dovedită.
Washingtonul pierde teren în zona Orientului Mijlociu, în timp ce Rusia revine în forţă la politica sovietică din anii '70 în regiune.
Acordul de la Geneva între Iran şi marile puteri deschide calea pentru cursa înarmărilor nucleare înr egiune.
Turcia, Egiptul şi mai ales Arabia Saudită vor dori să dezvolte programe nucleare.