Israel intenționează să continue operațiunile militare în Rafah
Israelul intenționează să continue operațiunile militare în orașul Rafah, în ciuda dispoziției Curții Internaționale de Justiție.
25 Mai 2024, 08:15
Israelul intenționează să continue operațiunile militare în orașul Rafah, în ciuda dispoziției Curții Internaționale de Justiție, care i-a cerut să pună capăt imediat ofensivei militare.
De altfel, o serie de oficiali și politicieni israelieni, inclusiv premierul Benjamin Netanyahu și liderul opoziției Yair Lapid au denunțat decizia instanței ONU.
Răspunsul oficial al Israelului către Curtea Internațională de Justiție a fost însă ceva mai moderat și a fost construit în jurul unor formulări percepute drept ambigue din decizia instanței. Corespondentul RRA Ion Ştiubea are detalii:
În urma ședinței de urgență, organizată telefonic, ieri seară, de premierul Netanyahu, cu responsabili guvernamentali și juridici, după citirea deciziei Curții Internaționale de Justiție de la Haga, s-a adoptat o formulă de răspuns echivocă, pe măsura ambiguității formulării deciziei Curții Internaționale, întrucât aceasta nu a cerut expres încetarea definitivă a luptelor din Rafah, ci doar a acelor acțiuni care ar fi în măsură să pericliteze viața civililor palestinieni.
Israel: nu a existat niciodată intenția comiterii unui genocid
Răspunsul Israelului a conținut asigurări în acest sens, menționându-se, totodată, că nu a existat niciodată intenția comiterii unui genocid, cum susține în mod revoltător și denaturat Africa de Sud, ci doar aplicarea dreptului la apărarea teritoriului național şi a cetățenilor săi după agresiunea Hamas din 7 octombrie anul trecut.
Răspunsul Israelului nu a confirmat deci și nici nu a negat acceptarea deciziei Curții Internaționale, încercând să mențină un echilibru între faptul că autoritățile de la Ierusalim au semnat Convenția de prevenire a genocidului și libertatea în aplicarea strategiei de înfrângere a Hamasului, cu grija adiacentă pentru securitatea civililor palestinieni.
Israelul a fost dat în judecată la Curtea Internațională de Justiție de Africa de Sud, care îl acuză de genocid în Gaza.
Pe de altă parte, procurorul Curții Penale Internaţionale, care este o instituție separată, a cerut mandate de arestare pentru premierul Benjamin Netanyahu și ministrul Apărării, Yoav Galant, dar și pentru trei lideri Hamas.