Israel: Eliminarea taxei radio-tv a dus la o criză financiară
Pentru a supravieţui, cele două instituţii au făcut tăieri salariale şi reduceri de personal şi tot nu a fost de ajuns.
02 Noiembrie 2016, 10:35
În Israel, s-a decis în urmă cu câţiva ani eliminarea taxei radio-tv şi susţinerea serviciilor publice de la buget.
Soluţia nu a funcţionat.
Pentru a supravieţui, cele două instituţii au făcut tăieri salariale şi reduceri de personal şi nu a fost de ajuns.
Acum, ministrul israelian al finanţelor se opune categoric unui proiect de lege pentru reformarea posturilor publice. Ar fi nevoie pentru asta de bani de la buget, iar priorităţile politicienilor sunt altele.
În şedinţa Knesset-ului, care a marcat ieri deschiderea sesiunii de iarnă a parlamentului de la Ierusalim, premierul Benjamin Netanyahu a vorbit şi despre consolidarea posturilor mass-media publice israeliene. S-au acumulat datorii foarte mari în ultimii ani.
Ministrul de finanţe, Moshe Kahlon, are drept de veto pentru orice proiect de lege care necesită cheltuieli bugetare de peste zece milioane de shekeli. El susţine că trebuie menţinută actuala structură, deoarece reformarea necesită cheltuieli enorme şi a promis că nu va tăia nimic din bugetele ministerelor cu specific social pentru a finanţa alte proiecte de legi.
Ministrul israelian al finanţelor a comentat că, dacă premierul doreşte un nou proiect pentru mass-media, să aducă el banii, nu să ia din alte bugete sau să mărească impozitele.
Taxa pentru televiziunea publică israeliană nu mai este încasată de câţiva ani, ceea ce a contribuit la agravarea situaţiei financiare.
Faptul că radioul şi televiziunea fac parte din aceeaşi societate afectează în special radiodifuziunea, care, înainte, nu avea probleme financiare.
Jurnaliştii comentează că este imposibil ca redacţiile să fie comune pentru producţia editorială radio-tv.
Activitatea este specifică pentru fiecare, dar şi echipamentele necesare sunt diferite.
Situaţia financiară a Autorităţii Israeliene de Radioteleviziune este precară de mai mulţi ani.
Datoriile televiziunii publice au afectat şi radiodifuziunea, cele două instituţii având aceeaşi administraţie, IBA.
Reducerea numărului angajaţilor cu acordul părţilor nu a rezolvat nici pe departe situaţia financiară.
Premierul Benjamin Netanyahu insistă pentru o soluţie radicală până la sfârşitul anului. Spre deosebire de radiodifuziune, televiziunea este sac fără fund.
Toate canalele radioului public israelian sunt eficiente, inclusiv programele în limbile arabă şi rusă, care emit 14 ore zilnic.
Luna trecută, sindicatele din Radioteleviziunea israeliană au propus, în schimbul menţinerii actualei structuri, reducerea salariilor cu 15%-20%, diferenţiat, în funcţie de categoriile de încadrare ale angajaţilor.
De un an de zile a început o procedură de pensionare anticipată.
Cifrele exacte nu se cunosc, nefiind publice, dar se estimează că sute de angajaţi au optat pentru încetarea contractului de muncă, în schimbul unor avantaje materiale.
De reţinut că, în Israel, salariul mediu pe economie este aproape 2.600 de dolari.
Angajaţii care au părăsit Radioteleviziunea publică israliană în ultimul an au primit o indemnizaţie calculată în funcţie de vechime şi salariul de bază.
La această indemnizaţie, se adaugă o pensie provizorie lunară, până la împlinirea vârstei de pensionare, care este de 67 de ani.
Criza financiară a Radioteleviziunii publice israeliene a devenit deja criză politică în cadrul coaliţiei guvernamentale.
Este o confruntare între primul-ministru, Benjamin Netanyahu, şi ministrul de finanţe, Moshe Kahlon.
Se aşteaptă ca situaţia să fie clarificată duminica viitoare, prin găsirea unei formule de compromis.