Israel - Dispută între armată şi unii politicieni
În Israel are loc acum o dispută între armată şi unii politicieni, pe fondul discuţiilor cu privire la scăpările care le-au permis teroriştilor să străpungă o frontieră puternic securizată.
Articol de Ion Știubea, corespondent RRA în Israel, 06 Ianuarie 2024, 08:40
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI (6 ianuarie) - Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, şi secretarul de stat american Antony Blinken, se află în Orientul Mijlociu, unde vor vizita mai multe ţări în încercarea de a preveni o extindere a conflictului din Gaza. Ciocnirile au fost frecvente în ultimele trei luni la graniţa israeliano-libaneză, dar şi în Cisiordania, în timp ce, din Yemen, miliţia Houthi a vizat nave care tranzitau regiunea, iar forţele americane din Irak şi Siria au fost atacate de miliţii pro-iraniene. În Gaza, bilanţul celor aproape trcei luni de conflict se apropie de 23.000 de morţi, ceea ce reprezintă 1% din totalul populaţiei. Secretarul-general adjunct al ONU, responsabil pentru probleme umanitare, Martin Griffiths, a declarat că Fâşia Gaza a devenit "de nelocuit". Israelul afirmă că, de la începutul campaniei sale, a eliminat 8.000 de terorişti. 175 de militari israelieni au fost ucişi în luptă, alte 1.200 de persoane şi-au pierdut viaţa în atacul terorist din 7 octombrie, când, de asemenea, 240 de persoane au fost răpite. În Israel are loc acum şi o dispută între armată şi unii politicieni, pe fondul discuţiilor cu privire la scăpările care le-au permis teroriştilor să străpungă o frontieră puternic securizată.
Reporter: Ion Ştiubea - Valurile produse de disputa de alaltăieri din cabinetul lărgit al Israelului, când câțiva miniștri, fără înzestrări militare deosebite, l-au atacat pe șeful Statului Major General al Armatei israeliene, au continuat să se agite și ieri. Mai mult, factori militari au contraatacat, subliniind că în momente în care armata luptă în Fâșia Gaza se găsesc miniștri în cabinetul politic și de securitate care să atace armata.
Toată agitația a pornit de la anunțul șefului Statului Major al Armatei cu privire la inițiativa înființării unei comisii militare interne care să analizeze deficiențele armatei din 7 octombrie și să prezinte un plan de redresare care să contribuie la întărirea performanțelor actuale ale armatei. S-a subliniat, concomitent, că această comisie nu va înlocui o comisie exterioară independentă, care, după război, va analiza încă o dată deficiențele armatei pe 7 octombrie și va veni cu sugestii sau propuneri de demitere a responsabililor. După toate probabilitățile, eșalonul politic, în frunte cu șeful guvernului, nu agreează această idee care ar părea să sugereze că e cazul ca și la nivelul conducerii politice a ţării să se procedeze asemănător, chiar în timp de război.
O sursă din partidul Likud al premierului Netanyahu a declarat că multe filiale locale ale partidului încep să se distanțeze de premier și că anul 2024 va fi cu siguranță un an electoral.