Islandezii resping pentru a doua oară "acordul Icesave"
În urma unui referendum, electoratul islandez a respins pentru a doua oară plata a 3,9 miliarde de euro către Marea Britanie şi Olanda. Cele două ţări i-au despăgubit pe deponenţi după ce o bancă islandeză a dat faliment.
Articol de Răzvan Stancu, 10 Aprilie 2011, 10:46
Electoratul islandez a respins, pentru a doua oară printr-un referendum, plata a 3,9 miliarde de euro către guvernele Marii Britanii şi Olandei, potrivit unor rezultate aproape definitive, informează BBC.
Rezultatele parţiale arată că un procent de 58 la sută au votat împotriva despăgubirilor în timp ce 42 la sută susţin planul de eşalonare a datoriilor către deponenţii care au pierdut sumele depuse în banca islandeză Icesave.
Primul ministru islandez, Johanna Sigurdardottir, şi-a exprimat dezamăgirea privind rezultatul referendumului, afirmând: "Cea mai rea opţiune a fost aleasă, votul a divizat naţiunea în două".
BBC precizează că guvernele de la Londra şi Haga au fost forţate să garanteze economiile cetăţenilor lor depuse la banca islandeză Icesave, care a dat faliment în anul 2008, pe fondul crizei financiare globale.
Islandezii au respins astfel acordul financiar Icesave, care prevedea o eşalonare a despăgubirilor pentru deponenţii din Marea Britanie şi Olanda după ce banca islandeză online a dat faliment în octombrie 2008.
Potrivit acordului, supus sâmbătă referendumului, Islandei i s-ar fi permis o eşalonare a plăţilor până în anul 2046, la o rată a dobânzii de 3 la sută pentru 1,3 miliarde de euro pentru Olanda şi 3,3 la sută pentru 2,6 miliarde de euro pentru Marea Britanie.
Ministrul de finanţe islandez, Steingrimur Sigfusson, a exclus organizarea oricărui alt referendum.
În martie 2010, islandezii au respins deja masiv, în proporţie de 93 %, acordul Icesave într-o variantă care era mai puţin favorabilă Islandei.
Banca islandeză Landsbanki a oferit conturi de economii sub numele de Icesave în Marea Britanie şi Olanda iar în anul 2008 investitorii au pierdut aproximativ 4 miliarde de euro.
În anul 2008 când banca Landsbanki s-a prăbuşit, guvernele Marii Britanii şi Olandei au trebuit să ramburseze sumele depuse celor aproape 400 de mii de clienţi, urmând ca sumele să fie recuperate de la guvernul islandez.
Cele mai mari trei instituţii de credit islandeze Kaupthing, Landsbanki si Glitnir s-au prăbuşit în anul 2008 în decursul a numai o săptămană din cauza datoriilor foarte mari acumulate înainte de criza financiară.
Cele trei bănci au fost naţionalizate de urgenţă de către guvernul islandez la sfârşitul anului 2008.