Iranul revine pe piaţa internaţională a petrolului
Ridicarea sancţiunilor aplicate Iranului şi perspectiva ca Teheranul să livreze cantităţi importante de petrol, a speriat luni bursele unde ţiţeiul a coborât sub 28 de dolari.
19 Ianuarie 2016, 06:52
Preţul petrolului şi-a revenit uşor, după ce ieri dimineaţă scăzuse sub 28 de dolari pe baril la Bursa din Londra, tendinţele determinate de ridicarea sancţiunilor internaţionale ce au fost impuse Iranului şi de perspectiva ca Teheranul să livreze cantităţi importante de petrol pe piaţa mondială şi aşa suprasaturată.
Organizaţia ţărilor exportatoare de petrol prognozează în raportul său lunar o reechilibrare a pieţei petrolului începând din acest an.
Revenirea Iranului pe piaţa petrolului a provocat temerile investitorilor că problema asupra abundenţei de petrol de pe piaţa mondială se va agrava.
Aceste temeri s-au reflectat în preţul petrolului care a scăzut sub 30 de dolari pe baril la sfârşitul săptămânii trecute, atât la Londra, cât şi la New York, iar luni, la Bursa din Londra preţul petrolului Brent a scăzut până la 27,67 de dolari pe baril, cel mai scăzut preţ din anul 2003 şi până acum.
După ce a atins această valoare, preţul pentru un baril de petrol şi-a revenit şi a ajuns până la 28,86 de dolari.
Agenţia France Presse relatează că cei mai mulţi analişti sunt de acord că afluxul de petrol dinspre Iran va compromite orice încercare de revenire a preţului petrolului şi va duce la un declin şi mai accentuat al acestuia, cu posibilitatea de a ajunge până la 20 de dolari pe baril într-un viitor apropiat.
Analişti citaţi de BBC spun că Iranul are rezerve de petrol stocate şi este capabil să vândă destul de repede dacă va decide acest lucru.
De altfel, Iranul a anunţat că-şi va mări producţia de petrol cu 500.000 de barili pe zi.
În prezent, Iranul produce 2,8 milioane de barili de petrol pe zi şi exportă doar aproximativ un milion de barili. Iranul este pe locul 4 în lume în ce priveşte rezervele de ţiţei, iar înainte de impunerea sancţiunilor internaţionale era al doilea producător din Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol OPEC.
Organizaţia a dat publicităţii la Viena raportul său lunar, în care nu spune nimic despre Iran, dar prognozează că 2016 va marca începutul unui proces de reechilibrare a pieţei mondiale a petrolului.
Situaţia actuală a pieţei, suprasaturată de ofertă în permanenţă foarte mare, se va schimba în viitor - spune OPEC.
Previziunile organizaţiei arată că excedentul de două milioane de barili de petrol pe zi din acest an ar putea să scadă şi să se ajungă la o reechilibrare dacă ţările membre vor reuşi să-şi limiteze producţia la 31,65 de milioane de barili pe zi, faţă de 31,85 de milioane anul trecut.
OPEC mai anticipează şi că producţia ţărilor care nu fac parte din organizaţie va scădea în acest an.
Ar fi vorba despre o scădere de la 56,87 de milioane de barili de petrol pe zi, la 56,21 de milioane, iar scăderea se va reflecta în principal în producţia de petrol a SUA, dar şi a Rusiei, după cum arată raportul OPEC.