Iranul "rămâne principala ameninţare pentru Israel"
Iranul rămâne principala ameninţare pentru Israel, în pofida acordului nuclear semnat de marile puteri, a spus noul şef al Mossadului, Yossi Cohen.
07 Ianuarie 2016, 07:20
Israelul avertizează asupra situaţiei de risc generată de politica regimului de la Teheran, dar şi de conflictul dintre Iran şi Arabia Saudită.
Noul şef al Mossadului, Yossi Cohen, care şi-a preluat astăzi funcţia, a declarat că Iranul rămâne principala ameninţare pentru Israel, în pofida acordului nuclear semnat de marile puteri.
Cohen atrage atenţia că Israelul este situat în centrul cutremurului care a lovit Orientul Mijlociu în ultimii ani.
Extremismul islamic fundamentalist se ridică asupra statelor pentru a le distruge.
Luptele religioase interne în sânul Islamului, cât şi întărirea organizaţiilor teroriste sunt în atenţia Mossadului pentru a le descuraja şi pentru a contribui la securitatea Israelului, discret şi creativ.
După ce Coreea de Nord a testat cu succes o explozie nucleară, ministrul israelian al energiei, Yuval Steinitz, a legat testul de bănuielile Israelului în legătură cu programul nuclear iranian, referindu-se la modelul din 1994: un acord nuclear, mai întâi, sub administraţia Clinton, iar, mai târziu, armele.
În 2006, Coreea de Nord a testat subteran prima explozie. Steinitz reaminteşte că nu este ameninţat doar Orientul Mijlociu.
Coreea de Nord a transferat tehnologie nucleară în Siria; se pare şi în Iran.
Analiştii estimează că suprimarea sancţiunilor impuse regimului din Teheran în uma acordului din iulie pe care comunitatea internaţională îl doreşte istoric nu înseamnă neapărat că Iranul îşi va respecta obligaţiile.
În 2016, Iranul va dispune de fonduri. Cea mai mare parte va întări terorismul internaţional, nu doar împotriva Israelului, dar Teheranul va ţinti pe diverse căi grupul 5+1, care a negociat acordul.
Tot pentru 2016, analiştii estimează că violenţele din Orientul Mijlociu se vor propaga în toată lumea.
Comunitatea internaţională nu a făcut suficient pentru a pune capăt violenţelor din Orientul Mijlociu, care vor fi exportate în toată lumea.
Tacticile teroriste utilizate de palestinieni împotriva Israelului vor fi adoptate de elemente jihadiste din străinătate.
Ţările care au condamnat Israelul pentru măsuri disproporţionate după atacuri cu maşini, în staţiile de autobuze şi înjunghieri se vor confrunta cu acelaşi tip de atacuri.
Alte grupuri mai mici se vor alătura Statului Islamic şi al Qaeda. Unii refugiaţi sirieni vor fi implicaţi în atacuri în Europa şi, probabil, în Canada.
Războiul civil din Siria se va intensifica.
Numărul morţilor din Siria va creşte. Criza dintre Iran şi Arabia Saudită va prelungi războiul civil din Siria în care cele două părţi sunt implicate prin diferite forţe pe care le sprijină.
Totodată, ruptura cu Riad-ul înseamnă că Teheranul ar avea un front suplimentar şi regimul ayatollahilor va trebui să ţină cont în luarea deciziilor inclusiv de conflictul considerabil cu Arabia Saudită.
Într-o dezbatere la Centrul pentru studii strategice, Yaakov Amidror, fost şef al Consiliului pentru Securitate Naţională, a atras atenţia că atât de mult ulei a fost turnat peste foc încât va lua mult timp pentru a-l stinge.
În ceea ce priveşte războiul din Siria, depinde de situaţia de la frontiera de nord a Israelului.
Haosul din Siria oferă acoperire pentru diverse elemente ostile Israelului să opereze direct la frontierele ţării.
Pe de altă parte, criza dintre Moscova şi Ankara nu trebuie văzută în sens negativ pentru Israel.
Deteriorarea relaţiei Moscova-Ankara l-a obligat pe preşedintele Turciei să schimbe tonul faţă de Israel.
Un ofiţer superior al Armatei israeliene a declarat că organizaţia şiită Hezbollah nu ar trebui să facă o greşeală care să determine o reacţie dură şi care să pună sub risc vieţile libanezilor.
El a lăsat să se înţeleagă că Israelul are interese comune cu unele ţări arabe din regiune, în afară de Egipt şi Iordania.
Anterior, directorul general al Ministerului israelian de Externe, Dori Gold, a spus explicit că Ierusalimul nu va permite transferul de arme din Rusia în Liban şi Israelul să fie atacat din Siria.