Iranul neagă testarea unor rachete cu rază lungă de acţiune
Un responsabil militar de rang înalt din forţele navale iraniene a infirmat ştirile apărute în mass-media locală potrivit cărora în Golful Persic ar fi fost testate rachete cu rază lungă de acţiune.
Articol de Ionuţ Dragu, 31 Decembrie 2011, 12:16
Un responsabil militar de rang înalt din forţele navale iraniene a infirmat informaţiile difuzate de media locale conform cărora republica islamică ar fi efectuat tiruri de încercare cu rază lungă de acţiune sâmbătă.
De asemenea, potrivit amiralului Mahmoud Mousavi, "exerciţiul de lansare a rachetelor va fi efectuat în zilele următoare".
Potrivit agenţiei de ştiri Fars, citată de BBC, Iranul a efectuat sâmbătă tiruri de încercare cu rachete cu rază lungă de acţiune în timpul unui exerciţiu naval din Golf, după o ameninţare a Teheranului de a bloca strâmtoarea Ormuz dacă Occidentul va impune sancţiuni asupra exporturilor sale de petrol.
Exerciţiul tactic de zece zile din Golf a început săptămâna trecută, în contextul în care Iranul încearcă să-şi arate determinarea de a contracara orice atac venit din partea unor duşmani ca Israel sau SUA.
Potrivit agenţiei Fars, citată de BBC, "Iranul a efectuat tiruri de încercare cu rachete, printre care şi cu rază lungă de acţiune, în Golful Persic".
Potrivit Reuters, Teheranul a ameninţat marţi că va stopa fluxul de petrol prin strâmtoarea Ormuz dacă va deveni ţinta unui embargo petrolier din cauza programului său nuclear controversat, decizie care ar putea declanşa o dispută militară cu ţările dependente de petrolul din Golf.
Tensiunile cu Occidentul au luat amploare după ce Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a informat la 8 noiembrie că Iranul a lucrat la proiectarea unei bombe atomice şi că este posibil să continue cercetările în acest sens.
Iranul neagă aceste acuzaţii şi susţine că are nevoie de tehnologia nucleară pentru a obţine electricitate şi a satisface cererea internă în creştere.
În timpul manevrelor militare din 2009, Iranul a efectuat tiruri de încercare cu rachetele sale sol-sol Shahab-3, despre care s-a spus că ar fi capabile să lovească Israelul şi baze ale SUA din Orientul Mijlociu.
Washingtonul şi-a exprimat îngrijorarea în privinţa arsenalului deţinut de Teheran, din care fac parte racheta strategică Shahab-3 cu o rază de acţiune de până la 1.000 km, proiectilul Ghadr-1 cu o rază de acţiune de 1.600 km şi o variantă a Shahab-3 cunoscută sub numele de Sajjil-2, care ar putea ajunge până la 2.400 km distanţă.
Mass-media din Iran a precizat că exerciţiul naval din acest an diferă de cele din alţi ani prin 'mărimea zonei de acţiune, echipamentul militar şi tacticile utilizate".